Kuolleen Jimin ystävä: Tapahtumat alkoi sylkäisyeleestä – "Puskista tuli lentopotku, joka osui häntä rintaan"

STT:n haastatteleman ystävän mielikuvan mukaan Jimin potkaisija ei välttämättä ollut poliisin kiinniottama mies mutta tilanne oli toisaalta hyvin nopea.

Helsingissä ystävänsä potkimista vierestä seurannut mies kertoo, että toissa lauantain tapahtumat Asema-aukiolla lähtivät liikkeelle sylkäisyeleestä.

– Vltavan (ravintola) edessä oli liputtajia. Kävelimme siitä ohi. Jimi teki sylkemiseleen muttei sylkenyt. Seuraavaksi puskista tuli lentopotku, joka osui häntä rintaan. Hän ei kerinnyt reagoida ollenkaan, mies sanoi STT:lle.

Liputtajat olivat uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen aktiiveja. Lentopotkulla tarkoitetaan potkua, jossa otetaan vauhtia ja hypätään sivuttain ilmaan jalka eteen ojennettuna. Jimi on väkivallan uhrin etunimi. STT ei julkaise koko nimeä, koska sellainen ei ole rikosuutisissa yleensäkään tapana.

Silminnäkijä kertoi maanantai-iltana, ettei ole vielä puhunut havainnoistaan poliisille.

– Olen vieläkin shokissa. Pitää vähän kokoilla itseä.

Kaksikko ei hänen mukaansa tiennyt uusnatsien tapahtumasta ennalta. Jimi ei pitänyt uusnatseista, mutta kumpikaan miehistä ei ole ollut poliittisesti motivoitunut uusnatsien vastustaja.

– Olimme viettämässä aikaa muuten vaan kaupungilla.

Epäillyllä väkivaltainen tausta

Jimi, 28, kaatui potkun voimasta maahan, löi päänsä ja vietiin sairaalaan, josta hän pääsi pois torstaina. Lauantaina miehen isä kertoi Facebookissa poikansa kuolleen.

Poliisille antautui viikonloppuna 26-vuotias mies. Häntä epäillään pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. STT:n tietojen mukaan kyseessä on sama Vastarintaliikkeen aktiivi, joka teki poliisille ennakkoilmoituksen tapahtumasta. Ilmoituksen mukaan tapahtumassa piti jakaa lehtiä. Lisäksi paikalle tuotaisiin lippuja.

Epäilty oli maanantaina pidätettynä, ja häntä on vaadittava vangittavaksi viimeistään tiistaina. Miehellä ei ilmeisesti ole virallista asemaa Suomen vastarintaliikkeessä. Hän ei johda mitään tiettyä ryhmää eikä ole johtoryhmän jäsen. Sen sijaan hän on näkyvimpiä aktiiveja erityisesti katutoiminnassa.

Hänellä on taustallaan aiempia väkivallantekoja, jotka eivät liity Vastarintaliikkeen toimintaan. Esimerkiksi vuonna 2010 mies on kaatanut rikoskumppaninsa kanssa toisen miehen katuun ja potkinut tätä kasvoihin ja vartaloon. Vuonna 2011 mies on yrittänyt estää poliisia ottamasta kiinni toista miestä tönimällä ja repimällä konstaapelia.

Pahoinpitelyjen ja törkeän pahoinpitelyn lisäksi mies on tuomittu ainakin virkamiehen vastustamisesta, salakuljetuksesta, vaarallisen esineen hallussapidosta ja törkeästä vahingonteosta.

Hän on saanut teoistaan sekä ehdollista että ehdotonta vankeutta.

Nimi ei soittanut kelloja

STT:n haastatteleman ystävän mielikuvan mukaan Jimin potkaisija ei välttämättä ollut poliisin kiinniottama mies mutta tilanne oli toisaalta hyvin nopea.

– Olen nähnyt kuvia, silminnäkijä sanoi, mutta tuntomerkit eivät täsmää hänen mielikuviinsa.

– Näin kaiken sivusilmällä.

Poliisi ei ollut paikalla Vastarintaliikkeen tapahtumassa. Tilanne olisi ollut toinen, jos ilmoituksesta olisi käynyt ilmi tapahtuman järjestävä liike.

– Lähtökohtana on se, että jos tässä (ilmoituksessa) olisi ollut oikeat tiedot tapahtuman taustoista, poliisi olisi ollut paikalla, sanoi ylikomisario Juha Hakola STT:lle.

Hakolan mukaan oli sattuman kauppaa, ettei ilmoituksen tehneen nimi hälyttänyt kelloja ilmoituksen vastaanottajalle, vaikka ilmoittajalla on rikoshistoria ja tämä on aktiivinen Vastarintaliikkeessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

HS: Poliisiylijohtaja haluaisi kieltää äärijärjestöjen tunnusten käytön

Sipilä tuomitsee väkivallan, vihapuheen ja rasismin

HS: Asema-aukion pahoinpitelijän epäillään potkaisseen uhria rintaan

Asema-aukion pahoinpitelystä epäilty sama kuin tapahtumasta ilmoittanut

Silminnäkijät ihmettelivät uhrin viereen jääneitä Vastarintaliikkeen miehiä

Poliisi käy läpi Asema-aukion valvontakameroiden kuvamateriaalia – epäilty vangittava huomenna

Uusimmat

Kotimaa

Potilashotellia kokeillaan kahdessa Jyväskylän Scandicissa puolen vuoden ajan

VR:n viestintäjohtaja Keskisuomalaiselle: Koronavirusepäilystä kertoneen matkustajan kiskobussissa Tampereelta Jyväskylään oli alle kymmenen ihmistä, matkusti kaikkiaan kolmella junalla

Pelkäätkö saaneesi koronatartunnan? – Tässä THL:n ohjeet, kuinka toimia: älä yski käsiisi, soita ensin päivystykseen

Hankasalmelaisen yrittäjän tuomio thaimaalaisten marjanpoimijoiden ihmiskaupasta pysyi hovissa: "Ei juuri mitään ansioita, olosuhteet eivät hyväksyttävät ihmisten majoittamiseen"

Jyväskylässä tutkitaan mahdollista koronavirusepäilyä – VR otti Jyväskylään saapuneen kiskobussin pois liikenteestä mahdollisen koronavirusepäilyn takia

Koronavirusepäily Keski-Suomen keskussairaalassa – yksi tutkittavana, näytteistä varmuus aamulla

Syyttäjä teki rikosilmoituksen poliisista – epäilee laiminlyöntejä Turun arvokuljetusauton ryöstöyrityksen tutkinnassa

VR otti Jyväskylään saapuneen kiskobussin pois liikenteestä mahdollisen koronavirusepäilyn takia

Jari Sillanpää saapui hymyillen seksuaalirikoskäräjille – "Tämä on ollut niin rankkaa, on ollut vuoristorataa"

Mänttä-Vilppulan kohutusta rakennushankkeesta valitettiin hallinto-oikeuteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.