Kuopion Rockcockin entinen yrittäjä tuomittiin talousrikoksista – jätti veroja maksamatta, merkitsi lipputuloja väärin ja piilotti omaisuutta ulosotolta

Kuopion Rockcockin liiketapahtumien kirjanpito lyötiin laimin vuosina 2008–2011, julki kerrottiin toisistaan eroavia tietoja tapahtuman kävijämääristä ja iso osa veroista jätettiin maksamatta.

Tapahtuman pääjärjestäjänä toiminut yritys jätti kirjaamatta kirjanpitoonsa liiketapahtumia yli 650 000 euron edestä kolmen vuoden aikana. Rockcock-musiikkitapahtuman lisäksi summassa on mukana saman yrityksen toisen pienemmän rokkifestivaalin myyntiä Kouvolasta sekä saman yrityksen lävistys- ja tatuointipalveluja.

Summa perustuu verohallinnon tarkastuksella selvittämiin havaintoihin, jotka johtivat rikostutkintaan. Talousrikostutkinta koski vain yrittäjää eikä se kohdennettu muihin henkilöihin Rockcockin hallinnossa.

Viranomaiset katsoivat laiminlyönneistä vastuulliseksi Rockcockin järjestämisestä vastanneen yrityksen omistajan, kouvolalaisen 48-vuotiaan miehen. Hän oli viranomaisten mukaan yrityksen hallituksen jäsen ja yhtiön tosiasiallisen määräysvallan käyttäjä.

Mies ja hänen yrityksensä eivät ole enää viime vuosina olleet mukana Rockcockin tai kouvolalaisen Korian pioneerifestivaalin järjestelyissä, vaan mies myi toiminnot isommille yrityksille pian sen jälkeen, kun verohallinto ilmoitti hänen yrityksensä joutuvan verotarkastuksen kohteeksi.

Mies itse antoi vuonna 2014 medialle haastatteluja, joissa väitti luopuvansa musiikkibisneksestä ”festaribisneksen raadollisuuden” takia. Todellisuudessa hän oli siinä vaiheessa rikostutkinnan ja verojen perinnän kohteena.

 

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä velallisen petoksesta.

Oikeudenkäynti järjestettiin yrittäjän ja syyttäjän syyteneuvottelun jälkeen tunnustamisoikeudenkäyntinä, jossa yrittäjä myönsi mittavat talousrikokset ja sillä tavoin nopeutti oikeusprosessia.

Vastaavasti yrittäjä sai huomattavan lievennyksen rangaistukseensa. Hänet tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, kun taas ilman tunnustamista rangaistus olisi ollut 2,5 vuotta ehdotonta vankeutta.

Lisäksi mies tuomittiin maksamaan verohallinnolle yli 194 000 euroa rikoksella aiheutettua vahinkoa.

Käytännössä etenkin Rockcockin ja sitten Korian festivaalin lipputuloja jätettiin viemättä kirjanpitoon. Sama koski vähäisessä määrin tapahtumien oheistuotemyynnin provisioita.

Kun yrittäjä kuuli verotarkastuksesta, hän hävitti tai lahjoitti omaisuuttaan 194 000 euron edestä niin, että häntä luultiin ulosotossa maksukyvyttömäksi. Lisäksi hän salasi käteisenä itselleen ottamiaan tuloja ulosotolta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .