Kuoriaisepidemia uhkaa tuhota 10 miljoonan euron arvosta metsää

Kirjanpainajakuoriainen voi tappaa tulevana kesänä kuusia eteläisen Suomen yksityismetsissä lähes 10 miljoonan euron arvosta, tiedottaa Suomen metsäkeskus. Arvio perustuu metsävaratiedon perusteella tehtyyn laskelmaan.

Kirjanpainajajien aiheuttama tavallinen tuho on 5–30 pystyyn kuollutta kuusta per tuhokohde. Yhden puun markkina-arvo on 30–50 euroa ja metsänomistajakohtaisen tuhon arvo yleensä 500–1200 euroa.

Viime vuoden tuhokohteiden läheisyydessä on noin 10 000 kuusikkoja, joihin kirjanpainaja voi iskeytyä. Kohonneen tuhoriskin kuusikoita on Suomessa 15 000 hehtaaria ja puustoa noin 3 miljoonaa kuutiometriä, myyntiarvoltaan 120 miljoonaa euroa.

Viime vuonna kirjanpainajatuhojen vuoksi suunniteltiin hakkuita 3500 hehtaarin alalle. Tuhoja havaittiin noin 2500 yksityisen metsänomistajan maalla. Todennäköinen tuhojen arvo oli yli 2 miljoonaa euroa.

Keväällä 2013 kirjanpainajakuoriaiskanta oli epidemiatasolla eteläisessä Suomessa. Tulevan kesän kanta on oletettavasti saman suuruinen tai viimevuotista suurempi.

Vähän tehtävissä

Valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen toteaa, että tulevan kesän tuhojen välttämiseksi on hyvin vähän tehtävissä.

– Kirjanpainajan lisääntymismahdollisuuksia voidaan kuitenkin vähentää huolehtimalla kuusipuutavarapinot ja talviset tuulenkaadot viimeistään heinäkuun loppuun mennessä pois tienvarsilta ja metsistä. Metsätuholaki edellyttää tuulenkaatokuusten poistamista, jos niitä on yli 10 kuutiota hehtaarilla, hän muistuttaa Suomen metsäkeskuksen tiedotteessa.

Kirjanpainaja iskeytyy myös heikentyneeseen pystypuustoon. Vanhat kuusikot ovat siten suuressa vaarassa.

– Pitkäjänteisesti ajatellen onkin järkevää pyrkiä hakkaamaan tällaiset puustot puumarkkinat huomioon ottaen, Niskanen huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.