Kurdi-isä joutuu eroon vaimostaan ja pojastaan

Keyhan Mohammadi käännytetään tiistaina Ruotsiin.

Keskisuomalainen uutisoi 28. heinäkuuta kurditaustaisesta Keyhan Mohammadista, joka sai käännyttämispäätöksen Ruotsiin. Vaimo Narin Moradi ja parin yhteinen lapsi Wiljam jäävät Suomeen.

– Tämä tilanne tuntuu erittäin surulliselta, Mohammadi sanoo.

Poliisi hakee Mohammadin maanantain ja tiistain välisenä yönä hänen kotoaan Pupuhuhdasta ja vie hänet Helsinki-Vantaan lentokentälle.

– En vielä tiedä, minne minut Ruotsissa laitetaan. En myöskään tiedä, kuinka pitkään tulen siellä olemaan.

Takaisin Ruotsiin

Mohammadi asui kolme vuotta turvapaikanhakijana Boråssa Länsi-Ruotsissa. Hän tuli Suomeen raskaana olevan vaimonsa perässä viime joulukuussa.

Parin oli tarkoitus hakea Mohammadille oleskelulupaa perheenyhdistämisen kautta, mutta syntymättömän lapsen takia Mohammadia neuvottiin hakemaan turvapaikkaa.

Dublin-menettely sallii vain yhden turvapaikkahakemuksen, joten Mohammadi sai käännyttämispäätöksen takaisin Ruotsiin.

– Jos olisin vielä Iranissa, niin minulle ei sanottaisi, etten voisi asua perheeni kanssa. En olisi ikinä uskonut, että näin sanotaan demokraattisessa Suomessa.

Maanantaina Mohammadi selvitti lähtöön liittyviä konkreettisia asioita Jyväskylän poliisiasemalla.

– En ole tehnyt mitään väärää, ja silti minun täytyy nyt lähteä.

"Perheen jättäminen on pahinta"

Kurditaustainen pari meni naimisiin Göteborgissa Ruotsissa lokakuussa 2015, ja ensimmäinen lapsi syntyi kuukausi sitten.

Moradi ja Mohammadi eivät saaneet vihkitodistusta, koska Mohammadilla ei ole passia.

Suomen maistraatin prosessinkehittäjä Maria Lunabba kertoo, että ulkomailla solmitun avioliiton rekisteröimiseen Suomen väestötietojärjestelmään vaaditaan aina alkuperäinen vihkitodistus.

– Ilman henkilöpapereita hakija ei voi mennä naimisiin Suomessa, vaan hänen pitää odottaa turvapaikan myöntämistä, Lunabba sanoo.

Maistraatin periaate on, että turvapaikanhakija voi mennä naimisiin, jos henkilöllisyys on todistettu esimerkiksi passilla.

– Me saamme säännöllisesti kyselyitä, kuinka ulkomailla solmittu avioliitto voitaisiin rekisteröidä Suomessa, jos parilla ei ole esittää alkuperäistä laillistettua vihkitodistusta. Se ei kuitenkaan ole mahdollista, Lunabba kertoo.

Moradin ja Mohammadin kohtaloa ei pelasta Ruotsissa solmittu epävirallinen avioliitto tai parin yhteinen lapsi.

– Perheen jättäminen on pahinta, Mohammadi toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .