Kutiseeko nenä, vuotavatko silmät? Katupöly alkoi pölistä Keski-Suomessa

Herkkänenäisten jokakeväinen vitsaus eli katupöly on alkanut jälleen pölistä Keski-Suomessa. Vielä viikonloppuna ilmanlaatu pysyi Keski-Suomen mittauspisteillä Jyväskylässä, Äänekoskella ja Jämsässä pääosin hyvänä, mutta maanantaiaamuna arjen vilkastuttama liikenne sai katupölyt liikkeelle.

Ilmatieteen laitoksen ylläpitämä ilmanlaatuindeksi kertoo, että Jyväskylän Hannikaisenkadulla ilmanlaatu oli maanantaiaamuna yhdeksältä välttävä, kymmeneltä tyydyttävä. Myös Äänekosken Hiskin mittauspaikalla tulos vaihteli maanantaiaamuna välttävästä tyydyttävään. Jämsän Seppolantien mittauspaikalla ilmanlaatu oli vielä kello yhdeksältä välttävä, mutta jo kymmeneen mennessä huono. Keski-Suomen neljästä mittauspaikasta vain Palokassa ilmanlaatu pysyi koko maanantaiaamun hyvänä.

– Kyllä tämä viikko on nyt se, kun katupölykausi keskisessä Suomessa alkaa, ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälä vahvistaa.

Maanantaiaamun vilkas liikenne ei ole ainoa selitys huonontuneelle ilmanlaadulle. Lähipäivien sää on laittanut kadut pölisemään, sillä tuulinen ja vähäsateinen ilma on kuivattanut tienpintoja – vaikka sadekuuroja välillä saataisiinkin helpottamaan tilannetta.

– Samalla auringonpaiste on kuivattanut teidenpintoja niin, että lähipäivinä kyllä pölisee, päivystävä meteorologi Mikko Laine Ilmatieteen laitokselta sanoo.

 

Vaikka yksittäisiä sadekuuroja voi tulla, sään ennustetaan jatkuvan pääosin kuivana ja aurinkoisena. Loppuviikosta Keski-Suomessa voidaan yltää jopa kymmenen lämpöasteen tietämille.

– Luvassa on hienon näköistä säätä, mutta katupölytilanteen kannalta sää jatkuu aika pahana, Laine sanoo.

Myös kylmät yöt antavat oman panoksensa ilmanlaatuun ja voivat aiheuttaa yksittäisiin aamuihin mittauspiikkejä.

– Tyynien pakkasöiden jälkeen katupölyt ja pakokaasut eivät laimene vaan jäävät katuilmaan leijailemaan, Pärjälä selittää.

Tuuli ja liikennemäärien tasoittuminen kuitenkin usein laimentavat pitoisuuksia päivän edetessä. Näin kävi myös maanantaina Keski-Suomessa: puolen päivän jälkeen ilmanlaatu oli parantunut Äänekoskella ja Jyväskylän Hannikaisenkadulla tyydyttäväksi, Jämsässä välttäväksi.

 

Katupölyn lisäksi siitepöly alkaa vähitellen kutitella neniä. Allergikoille on luvassa erityisen tukala kevät, sillä viime vuoden kuiva ja kuuma kesä näkyy runsaina siitepölymäärinä tänä keväänä. Luonnonvarakeskus (Luke) ennusti viime viikolla, että koivu kukkii tänä vuonna selvästi viime kevättä runsaammin ja myös kuusen kukinta on tänä keväänä erittäin runsasta.

Kevään ensimmäiset allergiaoireiden aiheuttajat, lepät ja pähkinäpensas, kukkivat jo maan etelä- ja lounaisosissa. Päivystävä meteorologi Laine kertoo, että pohjoisvirtaus jatkuu puolen viikon paikkeille, mikä on siitepölyallergikkojen kannalta hyvä, koska tuulet eivät pääse tuomaan pölyjä etelästä.

– Keskiviikosta eteenpäin voi olla jo enemmän siitepölyn kaukokulkeumaa myös Keski-Suomessa, Laine arvioi.

Kääntyvän virtauksen mukana voi tulla toisaalta myös helpotusta katu- ja siitepölytilanteeseen.

– Loppuviikosta voi tulla joitain sateita, jotka sitovat kosteutta ja helpottavat pölytilannetta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .