Kuukauden aikana yli sata rikosilmoitusta pelkästään Jyväskylässä – Pyörävarkaudet kovassa kasvussa

Polkupyöriä varastetaan Suomessa vuosi vuodelta enemmän.

Pelkästään toukokuussa anastetuista polkupyöristä ja niiden tarvikkeista on Suomessa tehty rikosilmoituksia yli 700.

Keski-Suomessa ilmoituksia on toukokuussa tullut 112, joista jopa 105 on Jyväskylän alueelta.

Koko alkuvuonna rikosilmoituksia polkupyörävarkauksista on Keski-Suomessa tehty 310. Viime vuodesta varkauksien määrä on kasvanut Keski-Suomessa 43:lla ja Jyväskylässä 55 ilmoituksella.

Koko maassa varkausilmoituksia on tämän vuoden aikana tehty 4 259.

Surullisenkuuluisassa suosiossa ovat edelleen Jopot, joista tulee ilmoituksia poliisille jatkuvasti. Myös arvokkaiden maastopyö-rien anastamisesta tieto usein välitetään poliisille.

– Ihan kaikenlaiset polkupyörät varkaille kelpaavat, mutta jälleenmyyntiin usein lähtevät ne arvokkaimmat ja kysytyimmät pyörät, kertoo rikoskomisario Sami Salo Sisä-Suomen poliisista.

Useasti Jyväskylässä polkupyöriä viedään Matkakeskukselta ja ylioppilaskylästä.

Poliisi peräänkuuluttaa ostajan vastuuta hankittaessa käytettyä pyörää.

– Kysele myyjältä pyörän taustoja ja pyydä esimerkiksi ostokuittia näytille. Olisi hyvä myös tehdä jonkinlainen kauppakirja pyörästä, Salo sanoo.

Vakuutus korvaa vain lukittujen polkupyörien varkausvahingot. Usein maksetaan joko rahakorvaus tai vaihtoehtoisesti vakuutusyhtiö hankkii uuden pyörän.

Poliisi ohjeistaa turvaamaan polkupyörän muutamalla yksinkertaisella keinolla.

Pyörästä kannattaa ottaa valokuva, josta näkee merkin, mallin ja tunnusomaiset piirteet.

Pyörästä pitää ottaa muistiin myös runkonumero, josta sen varmasti tunnistaa omaksi.

– Tärkeintä on hyvä lukitseminen. Pelkkä runkolukko ei riitä, vaan tulee olla kestävä lukko, kuten U-lukko. Pyörä myös kannattaa kiinnittää johonkin kiinteään kohteeseen, neuvoo Salo.

Pyörän katoaminen hermostuttaa varmasti monia. Silmä vaeltaa kaupungilla ja nettikauppoja tulee selattua siinä toivossa, että oma pyörä tulisi vastaan.

Jyväskyläläinen Reetta Kalliola tunnustaa toimineensa näin sen jälkeen, kun hänen pyöränsä kuukausi sitten varastettiin.

– Pyöräni on tunnistettava ja muutaman kerran olen innostunut, että tuossako se minun pyöräni nyt on. Ei ole kuitenkaan ollut, Kalliola kertoo.

Kalliolaa turhauttaa myös se, että pyöriä anastetaan esimerkiksi baari-illan jälkeen kotimatkalle ja käytön jälkeen hylätään. Myös poliisi tunnistaa tämän ilmiön.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .