Kuutteja suojeleva verkkokalastuskielto päättyy Saimaan norppa-alueilla

Saimaan norppa-alueiden verkkokalastuskielto on päättynyt. Verkkokalastus kielletään vuosittain huhtikuun puolivälin ja kesäkuun lopun välissä kuuttien suojelemiseksi. Kuutit jäävät helposti kiinni kalaverkkoihin ja hukkuvat.

Ympäristöjärjestöt varoittavat, että norpat ovat suuressa varassa hukkua kalaverkkoihin loppukesästäkin, vaikka verkkokalastuskielto päättyy.

Järjestöt muistuttavat, että verkkojen lisäksi myös esimerkiksi vääränlaiset katiskat ovat vaaraksi kuuteille. Tietyt norpalle vaaralliset pyydystyypit ovat kiellettyjä ympäri vuoden.

Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa Saimaan alueella kalastavia jättämään verkot kotiin ja pyytämään kalaa norpille turvallisin keinoin, kuten onkien, heittokalastaen, uistinta vetäen tai norpille turvallisilla katiskoilla.

Saimaannorppaa uhkaa myös ilmastonmuutos, kertoo ympäristöjärjestö WWF. Metsähallitus kertoi alkukesästä, että jopa 90 prosenttia tämän kevään kuuteista syntyi ihmisten kolaamiin apukinoksiin.

– Niin moni ihminen teki helmikuussa aktiivisesti työtä vapaaehtoisperiaatteella auttaakseen norppaperheitä. On vaarana, että työn tulos valuu hukkaan, jos kinosten avulla henkiin jääneet kuutit nyt hukkuvat verkkoihin, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo tiedotteessa.

Saimaannorpan suojelun tavoitteena on norpan talvikannan kasvattaminen 400 yksilöön vuoteen 2025 mennessä. Metsähallituksen arvion mukaan saimaannorpan kannan koko on nyt noin 360 yksilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.