Kuvamysteeri vuodelta 1959 ratkesi: Tässä ovat "Make", "Lanza", "Leksa" ja "Siku" – katso myös nykynuorten vastaava poseeraus

Jyväskyläläinen Sirkka-Liisa Kaijansinkko (os. Rautiainen) yllättyi lauantaina Keskisuomalaisen avattuaan. Sanomalehdessä komeili 60 vuotta vanha valokuva, jossa neljä nuorta viettää hellepäivää Tuomiojärven uimarannalla. Kaijansinkko istuu kuvassa viltillä 17-vuotiaana.

– En edes tiennyt, että tällainen kuva oli otettu, hän kertoo.

Valokuva oli tallennettu Keskisuomalaisen arkistoon ilman nuorten nimiä, eikä sitä oltu koskaan julkaistu missään. Se löytyi muiden kuvien joukosta negatiivikuoresta, johon oli merkitty päivämääräksi 27.7.1959.

Tuona maanantaina oli uutisoitu hellesunnuntaista, jolloin "tuhannet jyväskyläläiset kansoittivat Tuomiojärven rannat useimpien etsiessä vilvoitusta 24-asteisesta vedestä". Jutussa Tuomiojärven rantaa tituleerataan "Jyväskylän suosituimmaksi uimarannaksi".

 

Tunnelmallinen otos kirvoitti lukijoilta paljon positiivista palautetta, joten toimitus päätti selvittää, keitä rannalla ikuistetut nuoret ovat.

Lopulta varmistui, että kuvassa Sirkka-Liisa Kaijansinkon edessä keskellä istuu nyttemmin edesmennyt Leo Vihanto ja oikealla leopardiuimahousuissa loikoilee Reino Laasonen natsa suussaan. Kiharatukkainen nuorukainen vasemmalla on tuolloin 16-vuotias Martti Hanhinen, jonka vaimo tunnisti lehtikuvasta.

– Se tuntui aika mukavalle, kun monta vuotta on mennyt. Sitä tietysti ihmettelin, että mistä kuva on tullut, kun ensimmäisen kerran näin sen vasta nyt, Hanhinen sanoo.

Lukijat auttoivat toimitusta tavoittamaan Kaijansinkon ja Hanhisen, jotka asuvat yhä Jyväskylässä. Molemmat kertovat viettäneensä nuorena paljon aikaa Tuomiojärven uimarannalla uiden ja ikäistensä kanssa aurinkoa ottaen.

– Nehän olivat aina hyviä ilmoja silloin, kun muistelee lapsuutta tai nuoruutta, Kaijansinkko nauraa.

 

 

Tuomiojärven uimaranta on säilynyt nuorten suosiossa. Ranta kuhisee väkeä helteisenä tiistaina 60 vuotta kuvanottohetken jälkeen.

Jyväskyläläinen Jesse Barck on käynyt rannalla uimassa pienestä pitäen, koska lapsuudenkodista sinne polki pyörällä kymmenessä minuutissa.

– Nykyisin rannalla on hyvät puitteet, kun on biitsikentät, kahvio ja kauppakin lähellä, hän pohtii.

Samaa mieltä ovat Jyväskylään opiskelemaan muuttaneet Joni Mollerus, Roosa Juntunen ja Sakari Alanen. He ovat kotoisin varsin eri puolilta Suomea: Mollerus Savonlinnasta, Juntunen Oulusta ja Alanen Turusta.

Nuoret löysivät Tuomiojärven uimarannan juuri hyvien liikuntamahdollisuuksien takia. Vuonna 2014 rannalle rakennettiin kuusi uutta rantalentopallokenttää sekä frisbeegolfrata. Lisäksi nuoret kehuvat rannan ulkokuntosalia ja läheisiä lenkkimaastoja.

Sirkka-Liisa Kaijansinkko ja Martti Hanhinen muistelevat, että rannalla oli ennen myös koripallokenttä. Nuoret heittelivät siellä toisinaan palloa, mutta pesäpallosukuun kuuluva Kaijansinkko suosi itse jo nuorena Suomen kansallispeliä.

 

Ennen kuvattujen tavoittamista toimitukseen lähetettiin vinkkejä, joissa jokaisesta nuoresta käytettiin lempinimeä etunimen tilalla. Esimerkiksi Vihantoa kutsuttiin ”Leksaksi” ja Laasosta ”Lanzaksi”.

Yhä tänä päivänä Hanhisesta käytetään lempinimeä "Make", ja Kaijansinkon suku ja mies nimittävät häntä välillä "Sikuksi".

– Kyllä siihen aikaan kaikilla oli lempinimet. Harvoin nimitettiin omalla nimellä, Kaijansinkko vahvistaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .