Kuvasarja: Jyväskylän lumirugbyturnauksessa pelasi niin leijonia, yksisarvisia kuin romanialainen iskelmä-artistikin

Lumirugby on erilaista kuin nurmella tai tekonurmella pelattava lajin alkuperäisversio.

Ensinnäkin, se on paljon raskaampaa. Kun jalka uppoaa lumeen, edes vähän, se tekee juoksemisesta hankalampaa.

Vaikka lumi on pehmeää, lajin rajut taklaukset sattuvat silti. Tekonurmelle kaaduttaessa isku on kovempi, mutta lumessa pelatessa iho on yleensä kylmä. Se tekee iskuista kivuliaampia.

Palloa tulee myös liikuteltua erilailla lumessa kuin nurmella pelatessa. Pallo on liukkaampi, joten syöttöpeliä on vähemmän. Silloin pallon kanssa juostaan enemmän – ja taklauksiakin tulee enemmän.

Kirurgeja, taksikuskeja, TV-persoonia

Ainakin nämä erot tulivat esille lauantaiaamuna, kun järjestyksessään 16. Jyväskylä Rugby Clubin järjestämä Snow Ruby -turnaus pyörähti käyntiin Laajavuoressa.

Vaikka lumirugby on raskaampaa ja yhtä kivuliasta kuin muutkin rugbylajit, jokin lajissa viehättää. Niin paljon, että tätä yhtä päivää varten Jyväskylään lensi joukkueet Valko-Venäjän Minskistä ja Romanian Bukarestista asti.

Romanian joukkue GFP Rugby Club pelaa kotimaassaan amatöörisarjaa. Lumirugbystä seuralla on aikaisempaa kokemusta ainakin Ranskasta järjestetystä turnauksesta.

Joukkue koostuu mielenkiintoisista persoonista. Sitä valmentaa Antonio Dumitru, joka pelasi aikanaan ammattilaisena Italiassa sekä Romanian maajoukkueessa. Toinen mielenkiintoinen nimi on Octav Ginghina, joka on maassaan tunnettu kirurgi.

Tunnettavuudessa voiton vie kuitenkin Berti Barbera.

– Hän on kuuluisa muusikko. Sinun kannattaa googlata hänet, sanoo Ginghina.

Toden totta. Barbera on maassaan kuuluisa artisti, näyttelijä ja tv-persoona.

– Me olemme kirurgeja, laulajia, taksikuskeja... mutta kentällä olemme kaikki yhtä. Rugby tuo ihmisiä yhteen. Se on laji hienous, Barbera runoilee.

Sitä varten joukkue on tullut Romaniasta asti Jyväskylään. Tekemään tuttavuuksia ja pelaamaan rugbya.

Puolustavat mestarit paikalla

Tänä vuonna Snow Rugby -turnauksessa pelasi yhteensä 17 joukkuetta, kymmenen miehissä ja seitsemään naisissa. Voittoa puolusti naisissa Tampereen Rugby Club  ja miehissä kotijoukkue Jyväskylän Rugby Club.

Historiassa turnauksessa on pelannut joukkueita ympäri Eurooppaa, kuten Luxembourgista, Italiasta, Irlannista, Walesista ja Ruotsista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .