Kuvasarja: Suurien selkien jäät ovat jo lähteneet – Rysiä lasketaan jo Päijänteellä, Korpilahdella veneillään mökkisaariin

Keiteleellä ja Jyväskylän eteläpuolisella Päijänteellä jäätä on jäljellä enää lahtien perukoilla.

– Pohjoisen suuntaan mentäessä jäätä on vielä ohut kerros suuremmillakin vesialueilla, mutta Jyväskylän eteläpuolella on jo sulaa, kertoi ely-keskuksen vesistötarkastaja Petteri Kemppi keskiviikkona.

Kemppi lisäsi, että siellä missä jäätä on, se on vain erittäin ohut ja hapertunut kerros veden pinnalla eikä kestä painoa.

Päijänteen nopea sulaminen johtuu järven voimakkaista virtaamista, jotka syövät jäätä alapuolelta. Nämä virtauskohdat ovatkin petollisia paljon pidempään kuin muu järvenselkä. Sulamisen johdosta hajonnut jääpeite voi myös työntyä tuulen mukana laattoina rannoille.

Avovesikalastus alkaa

Paikallisille kalastajille jäiden sulaminen vapun aikoihin ei tullut yllätyksenä.

– Pitkällä aikavälillä tarkastellen jäät lähtivät pari viikkoa etuajassa, mutta viime vuosina tämä on ollut tavallista, kertoi kalastaja Ari Sorvari.

Sorvari itse on jo päässyt aloittamaan avovesikalastuksen, ja olikin keskiviikkona laskemassa rysää järveen.

Järvien jäät eivät talven pakkasjaksoista huolimatta olleet erityisen paksut. Merellä jäät pääsivät paksunemaan rauhassa, mutta sisämaan selillä satoi jäätymisen alettua runsaasti lunta, joka esti paksujen jäiden muodostumisen.

– Tehinselällä on ollut viimeksi erityisen paksua jäätä 15 vuotta sitten, vuonna 2003, Sorvari muisteli.

Kalastukselle aikainen sulaminen on positiivinen asia.

– Avovesikalastus alkaa, mikä on tietysti helpompaa kuin jäiden alta kalastaminen. Sulamisen aikaistuminen huolettaa kuitenkin järviluonnon kannalta, eihän se ole sopeutunut, pohti Sorvari jäiden sulamisen vaikutuksia omaan elinkeinoonsa.

Jäätie muuttui ahtojääksi

Päijänteen Vanhanselällä jäät muuttuivat petollisiksi jo yli viikko sitten. Korpilahdella asuva Aili Salo kertoi keskiviikkona, että Kilvensalon saaresta jäätien loputtua matkaa oli jatkettava veneellä. Vappupäivänä muuta jäätä vahvempi, pitkin talvea aurattu jäätie oli jo sulanut pois ja muuttunut ahtojääksi rantaan.

Paikallisesta Häränperseenlahdesta jäätä vielä löytyy nimeksi.

– Ensimmäiset mökkiläisetkin ovat jo käyneet kesämökeillään saarissa, Salo kuvaili.

Veneet tervetulleita Jyväskylän satamaan

Jyväskylän kaupungin satamissa on varauduttu jo kesän veneilykauteen. Varaamatta jääneet venepaikat vapautuivat haettavaksi keskiviikkona.

– Veneen saa tuoda laituriin heti, kun vain voi ja haluaa, kerrotaan Jyväskylän satamatoiminnasta vastaavasta Palvelupiste Hannikaisesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .