Kyösti Hagert ja Pauliina Jokinen tekivät opiskeluaikoinaan omat taloudelliset virheensä – kirjansa avulla he haluavat estää muita toistamasta niitä

Kyösti Hagert teki opiskelujensa aikana kovasti töitä ja nosti silti täydet tuet.

– Tämä johti siihen, että jouduin opintojen varrella esimerkiksi maksamaan tuhansia euroja takaisin Kelalle korkojen kera. Se on suurin yksittäinen virheeni, Hagert, 31, kertoo.

Jyväskylässäkin vaikuttaneiden toimittajien Kyösti Hagertin ja Pauliina Jokisen, 30, omista kokemuksista sikisi idea tehdä kirja Kortinvartija – Opas itsenäiseen talouselämään. Siinä neuvotaan nimenomaan nuoria järkevään taloudenhoitoon.

– Vaikkapa maksamattomasta 20 euron laskusta tulee viivästyksien ja perinnän kautta nopeasti 188 euron lasku. Tällainen riittää tuhoamaan itsenäistyvän nuoren talouden, Hagert varoittaa.

Yleisimmät virheet, joita itsenäistyvät nuoret tekevät kotoa lähdettyään, liittyvät Hagertin mukaan rahan arvon ymmärtämiseen. Elinkustannuksia, eli ruoan ja esineiden arvoa, ei välttämättä tajuta vanhempien luona asuessa. Ruoka ja tavarat kun vain ilmestyvät kaappiin.

Myös rahamäärän kasvaminen nuoren satasista tuhansiin euroihin voi vaikuttaa rahan käyttöön.

– Välivuodelle jäädessään moni nuori menee töihin. Parin tonnin palkka tuntuu äkkiä valtavalta summalta, ja hullaantuminen uhkaa, Hagert havainnollistaa.

Näiden asioiden käsittelyssä auttaa tarkka budjetointi. Talouskirjanpitoon on useita menetelmiä, ja niistä on oikein toteutettuna nuorelle suuri hyöty.

Hagertin mukaan budjetoimalla selviävät myös omat piilokustannukset, kuten ulkona syöminen, takeaway-kahvit ja myöhästymismaksut. Niistä kertyy pitkällä aikavälillä suuri summa.

Oma haasteensa on täyttää oikein Kelan dokumentteja tai lainapapereita. Puhumattakaan siitä, kun ikää tulee enemmän ja varallisuutta alkaa kertyä, jolloin eteen tulee mahdollinen asunnon osto tai säästöjen sijoittaminen. Eri elämäntilanteissa tarvitaan omanlaisia taloustaitoja.

Säästäminen on kirjailijoiden mielestä avain raha-asioiden hoitumiseen mallikkaasti. Nyrkkisäännöksi he esittävät kymmenen prosentin laittamista syrjään jokaisesta palkasta tai vastaavasta.

– Näin syntyy kohtuullisen nopeasti kahden–kolmen kuukauden omia tuloja vastaava puskuri pahan päivän varalle, Hagert sanoo.

Kun rahaa säästää palkasta, on tärkeää nipistää myös muista turhista kuluista. Heillä on neuvoja myös tähän. Kilpailutus eri vakuutusten, sopimusten ja lainoittajien välillä voi säästää saman tien satoja euroja.

– Kun rahaa on kertynyt jonkin verran, keräsimme talousasiantuntijoiden kanssa myös vinkkejä tehokkaaseen ja stressittömään sijoittamiseen. Tällä tavalla voi kerryttää itselleen pitkän tähtäimen säästöjä, joilla toteuttaa omia haaveita, Hagert kertoo.

Tuoreelle ylioppilaalle tai ammattiin valmistuneelle Hagertilla on muutama vinkki.

– Nauti nuoruudesta, se on vain kerran. Pidä hauskaa, mutta tee se pilaamatta omaa taloudellista tilannettasi. Jos sen pilaa nuorena, vie pitkään saada asiat takaisin kuntoon.

Hagert myös vinkkaa, että omat haaveet ja unelmat kannattaa miettiä valmiiksi. Näin on tavoitteita, joihin tähdätä. Jotta tavoitteisiin päästään, kuten vaikkapa lähtemään pidemmälle ulkomaanmatkalle, on mietittävä pitkäjänteisesti. Pidemmän reissun suunnittelu kannattaa aloittaa jo 6–9 kuukautta ennen matkaa, Hagert opastaa. Silloin ehtii varmistaa matkansa rahoituksen ja välttää viime hetken paniikin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .