"Kylällä on mieliala, että kyllä siihen kirkko nousee" – Kiihtelysvaaran kirkkoa muisteli yli sata ihmistä

Joensuun Kiihtelysvaaran kirkon muistohartauteen osallistui sunnuntaina yli sata ihmistä, kertoi Vaara-Karjalan seurakunnan kirkkoherra Anne Angervo. Hartaustilaisuus pidettiin Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla, jossa myös sunnuntaimessut pidetään toistaiseksi.

Palaneen kirkon paikalla on vielä mustuneet rauniot jäljellä. Raunioista on kerätty jo muistoja siitä, mitä palossa menetettiin.

–  Sieltä on pikkuisen jo lähdetty etsimään sellaista, mikä jäi palon jäljiltä. Meidän seurakuntamestari oli tuonut niitä tuonne seurakuntatalolle, missä muistohartaus oli. Nauloja ja ovenkahvoja – ne olivat siellä esillä, Angervo kertoi STT:lle.

Joensuun seurakuntayhtymä ei ole vielä tehnyt päätöksiä siitä, rakennetaanko palaneen kirkon tilalle uusi. Vielä ei ole laskettu, kattavatko vakuutuskorvaukset syntyneet aineelliset tuhot kokonaan. Kylällä uutta kirkkoa toivotaan.

–  Kyllä siellä Kiihtelysvaaran kylällä on sellainen mieliala ja tunnelma, että kyllä siihen kirkko nousee. Talkoohenki on noussut vahvasti, Angervo sanoi.

Ongelmia hautajaisten järjestämisessä

Mitään päätöksiä tai suunnitelmia ei ole ehditty vielä tehdä, koska kirkon palosta on ehtinyt kulua vasta viikko.

–  Tämä viikko on mennyt totuttelemiseen, mustien raunioiden ja hiilien näkemiseen. Mutta kaikkialla kuulee sen viestin, että kyllä siihen vaaralle kirkko nousee.

Kirkkopalo aiheuttaa nyt ongelmia hautajaisten järjestämiseen, sillä hautausmaalla ei ole kappelia. Siunaustilaisuudet pidetään toistaiseksi joko haudalla tai Pyhäselän kirkolla, Angervo kertoi. Myös Tuupovaaran kirkko on käytettävissä, mutta sinne on 35 kilometrin matka.

Kiihtelysvaaran vuonna 1770 valmistunut paanukattoinen puukirkko tuhoutui tulipalossa maan tasalle viikko sitten. Kahden vuoden päästä oli tarkoitus viettää kirkon 250-vuotisjuhlia.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi kuluneella viikolla kirkon polttamisesta epäillyn 29-vuotiaan miehen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.