"Kylällä on mieliala, että kyllä siihen kirkko nousee" – Kiihtelysvaaran kirkkoa muisteli yli sata ihmistä

Joensuun Kiihtelysvaaran kirkon muistohartauteen osallistui sunnuntaina yli sata ihmistä, kertoi Vaara-Karjalan seurakunnan kirkkoherra Anne Angervo. Hartaustilaisuus pidettiin Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla, jossa myös sunnuntaimessut pidetään toistaiseksi.

Palaneen kirkon paikalla on vielä mustuneet rauniot jäljellä. Raunioista on kerätty jo muistoja siitä, mitä palossa menetettiin.

–  Sieltä on pikkuisen jo lähdetty etsimään sellaista, mikä jäi palon jäljiltä. Meidän seurakuntamestari oli tuonut niitä tuonne seurakuntatalolle, missä muistohartaus oli. Nauloja ja ovenkahvoja – ne olivat siellä esillä, Angervo kertoi STT:lle.

Joensuun seurakuntayhtymä ei ole vielä tehnyt päätöksiä siitä, rakennetaanko palaneen kirkon tilalle uusi. Vielä ei ole laskettu, kattavatko vakuutuskorvaukset syntyneet aineelliset tuhot kokonaan. Kylällä uutta kirkkoa toivotaan.

–  Kyllä siellä Kiihtelysvaaran kylällä on sellainen mieliala ja tunnelma, että kyllä siihen kirkko nousee. Talkoohenki on noussut vahvasti, Angervo sanoi.

Ongelmia hautajaisten järjestämisessä

Mitään päätöksiä tai suunnitelmia ei ole ehditty vielä tehdä, koska kirkon palosta on ehtinyt kulua vasta viikko.

–  Tämä viikko on mennyt totuttelemiseen, mustien raunioiden ja hiilien näkemiseen. Mutta kaikkialla kuulee sen viestin, että kyllä siihen vaaralle kirkko nousee.

Kirkkopalo aiheuttaa nyt ongelmia hautajaisten järjestämiseen, sillä hautausmaalla ei ole kappelia. Siunaustilaisuudet pidetään toistaiseksi joko haudalla tai Pyhäselän kirkolla, Angervo kertoi. Myös Tuupovaaran kirkko on käytettävissä, mutta sinne on 35 kilometrin matka.

Kiihtelysvaaran vuonna 1770 valmistunut paanukattoinen puukirkko tuhoutui tulipalossa maan tasalle viikko sitten. Kahden vuoden päästä oli tarkoitus viettää kirkon 250-vuotisjuhlia.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi kuluneella viikolla kirkon polttamisesta epäillyn 29-vuotiaan miehen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pieksämäellä etsitään loukkaantunutta karhua – poliisi kehottaa välttämään alueella liikkumista

Ohikulkija havahtui outoon kopinaan – pörröinen roskisdyykkari vaati pelastuslaitoksen paikalle Keuruulla

Suomessa löydettiin uusi hoitomuoto sydänpysähdyksen saaneille

Yksimielinen päätös: Petäjävedellä sisäinen tarkastus kunnanjohtajan matkalaskuepäselvyyksistä

Yön uutiskooste: Hypo ennustaa Suomelle taloudelle seitsemän prosentin takapakkia, Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti

Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Jyväskyläläiset mopoilijat kertovat törkeästä kohtelusta liikenteessä: "Autoilijoiden pitäisi antaa esimerkkiä"

Hankasalmen kunnanjohtaja tulistui jyväskyläläisen pesäpallokentän turmelleille mopoilijoille – "Keskenkasvuiset p*skiaiset"

Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää

Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.