Kyllästetyn puun käyttö kodeissa kasvaa – voi lisätä altistumista kemikaaleille

Kesämökin kukkalaatikossa voi lymyillä syöpävaara.

Vanhan ja käytetyn kyllästetyn puun käyttämisestä kodin sisustamisessa on tullut varsinainen muoti-ilmiö, toteaa Tukesin ylitarkastaja Tapio Korkolainen. Esimerkiksi kaapelikeloista tai trukkilavoista rakennetaan koteihin ja mökeille muun muassa pöytiä, kukka-astioita tai jopa vuoteita.

– Internetissä on verkkosivuja pullollaan erilaisia asioita, joita niistä on rakennettu, Korkolainen kertoo.

Tukesin mukaan monet käyttävät jopa vanhoja sähköpylväitä mökkien piharakentamiseen, vaikka kyse on ongelmajätteestä. Ajan mittaan kyllästetystä puusta liukenee esimerkiksi lahoamista estäviä kemikaaleja, jotka ovat haitallisia ihmisille ja ympäristölle.

Korkolaisen mukaan ulkokäyttöön tarkoitetuttu puutavara on melko todennäköisesti tehty kyllästetystä puusta.

– Työmailta pihistetään kaapelikeloja, eikä kukaan tiedä mitä aineita ne sisältävät, jos tavara on tullut vaikka Kiinasta tai muualta EU:n ulkopuolelta.

Ongelmajäte ei kuulu kotiin tai pihalle

Omaa syöpäriskiään voi tajuamattaan kasvattaa hankkimalla vanhan sähköpylvään tai ratapölkyn kesämökille tai kotiin. Erityisen haitallisia ovat vuosikymmeniä vanhat kyllästetystä puusta tehty tavarat. Vanhat sähköpylväät on usein käsitelty kyllästeellä, joka sisältää muun muassa arseenia ja kromia. Molemmat aineista ärsyttävät ihoa, silmiä ja hengitysteitä.

– Kemikaalit voivat aiheuttaa myös allergisia reaktioita, Korkolainen sanoo.

Vanhat sähköpylväät ovat vaarallista jätettä, ja niiden luovuttaminen tavallisten kuluttajien käyttöön on kielletty.

Käytöstä poistettuja sähkötolppia ei saa käyttää rakentamiseen asuin- ja virkistysalueilla. Vaarallisia kemikaaleja sisältävien, vanhojen sähköpylväiden kaikenlainen käyttö pihapiirissä on kielletty.

Kyllästetyn puun aiheuttamaa kemikaalialtistusta voi ehkäistä esimerkiksi lakkaamalla tai maalamalla tavarat, jolloin iho ei joudu kosketuksiin kemikaalien kanssa.

Verkon kauppapaikoilta löytyy ilmoituksia, joissa myydään käytettyjä puhelin- tai sähköpylväitä. Korkolaisen ohje on, ettei kyllästetystä puusta tehtyä tavaraa tulisi ostaa.

Esimerkiksi käytetyn puhelintolpan kauppaaminen verkossa tavallisille ihmisille on kiellettyä.

Nykyisin puun kyllästykseen käytettävät kemikaalit ovat vähemmän haitallisia. Uudemmissa kyllästetystä puusta tehdyissä tavaroissa kemikaalivaara on selvästi pienempi.

– EU:n biosiditehoaineiden arviointiohjelmasta on saatu tietoja, joiden perusteella käytöstä on poistettu vaarallisia aineita.

Pintakäsittelyllä voi vähentää kyllästetyn puun vaaraa