Kyllönen haastaa presidenttiehdokkaat edistämään ydinaseriisuntaa

Merja Kyllönen muistuttaa, että ydinaseet olivat viime kesään saakka ainoa joukkotuhoase, jota ei ollut kielletty kansainvälisellä sopimuksella.

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas, europarlamentaarikko Merja Kyllönen haastaa muut presidenttiehdokkaat tukemaan kansainvälistä ydinasekieltosopimusta.

Kyllönen kertoo allekirjoittaneensa viime viikolla kansainvälisen ydinasekieltoa ajavan järjestön ICAN:n vetoomuksen, jossa hän poliitikkona sitoutuu edistämään ydinasekieltosopimuksen allekirjoittamista ja ratifiointia Suomessa.

Kyllönen muistuttaa, että ydinaseet olivat viime kesään saakka ainoa joukkotuhoase, jota ei ollut kielletty kansainvälisellä sopimuksella. Kemialliset, biologiset ja sokeuttavat aseet on kielletty jo aikaisemmin, kuten myös tavanomaisista aseista miinat ja rypäleaseet.

Maailman ensimmäinen ydinasekieltosopimus hyväksyttiin heinäkuussa YK:ssa. Kyllönen perustelee ydinasekieltosopimuksen ratifiointia vanhan ydinsulkusopimuksen tehottomuudella.

– Vanha ydinsulkusopimus on saanut 47 vuoden aikana vain yhden valtion kokonaan tuhoamaan ydinaseensa. Nykyiset ydinasevaltiot ovat päinvastoin uudistamassa ydinasejärjestelmiään, Kyllönen kirjoittaa tiedotteessaan.

– Ydinräjäytyksen seuraukset ilmakehään voisivat aiheuttaa silmänräpäyksessä kokonaisia maanosia kattavan humanitaarisen ja ympäristökatastrofin. Presidenttiehdokkaana haluan edistää ydinaseriisuntaa ja haastan kanssaehdokkaani samaan.