Kylmä keli koetteli helmikuussa, pakkasennätys meni keskiviikkona uusiksi – täältä löytyvät Keski-Suomen kylmimmät paikat

Keski-Suomen vuoden pakkasennätys on toistaiseksi -27,4 astetta. Se mitattiin keskiviikkona Jyväskylän lentoasemalla.

Kauas ei jääty torstaina, kun mittari kävi samassa paikassa alimmillaan -27,3 asteessa. Muita maakunnan kylmimpiä paikkoja olivat Luhanka, jossa mitattiin keskiviikkona -26,6 ja Viitasaari, jossa mitattiin -25,5, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Helmikuun lopulla tehty talven pakkasennätys on pari astetta kylmempi kuin tammikuussa, jolloin Jyväskylässä mitattiin -25,8.

– Helmikuu oli 1–3 astetta tavanomaista kylmempi koko maassa, kertoo meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Se näkyy myös Jyväskylän kohdalla. Tänä vuonna helmikuun keskilämpötila oli -11,2, kun se viime vuonna oli vain -5,8. Pitkän ajan tilastoissa, vuodesta 1981 vuoteen 2010, Jyväskylän helmikuun kesilämpötila oli -8,5.

Helmikuu oli myös paljon tavanomaista kuivempi, sillä sademäärät jäivät vähäisiksi.

Vaikka helmikuu oli kylmä, kokonaisuudessaan talvi 2017–2018 jäi 1–3 astetta tavanomaista leudommaksi. Talveksi lasketaan aika joulukuun alusta helmikuun loppuun. Ilmatieteen laitos kertoo, että kulunut talvi oli viides peräkkäinen talvi, kun suuressa osassa maata oli tavanomaista leudompaa.

Lapissa lämpimintä kuun lopussa

Koko maan talven kylmin lämpötila mitattiin 4. helmikuuta Utsjoen Kevojärvellä, –37,1 astetta.

Meteorologi Minna Haikonen kertoi Keskisuomalaisen verkkosivuilla maanantaina, että tavanomaista kylmempi lämpötila jatkunee ainakin koko maaliskuun. Ennusteen mukaan kovat, alle 20-asteen pakkaset väistyvät kuitenkin ainakin toistaiseksi.

Suomen lämpötilat heittivät kuperkeikkaa kuun lopussa, kun maan lämpöisimmät paikat löytyivät Lapista. Kun vielä viime viikon kylmin paikka oli Utsjoki, jossa mitattiin -35,9 astetta, se oli keskiviikkona koko maan lämpimin paikka. Silloin Utsjoella mitattiin +2,8 astetta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .