Kylmä maaliskuu myöhäisti muuttolintujen aikatauluja

Viime viikkojen lämmin korkeapaineinen sää on kuitenkin vauhdittanut muuttotahtia.

Lintujen muutto on hieman tavanomaista myöhemmässä kylmän maaliskuun takia. Parin viime viikon lämmin ja korkeapaineinen sää on kuitenkin nopeuttanut lintujen muuttotahtia.

– Tämä sää on äärimmäisen hyvää aikaa pikkulinnuille, kuten rastaille ja peipoille. Joitain lajeja, kuten metsäkirvistä, on myös havaittu tavanomaista enemmän. Itsekin olen havainnut niitä jo pari tänä aamuna, kertoo BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Pikkulintujen muuttolentoa on vaikea havaita, sillä korkeapaineisella kelillä pikkulinnut lentävät korkealla.

– Niitä saapuu meille tuolta korkeuksista joka yö. Pihoilta ja pelloilta ne sitten löydetään.

Ensimuuttajat ovat jo saapuneet

Lehtiniemen mukaan muutolta saapuvista lajeista ei ole palannut vielä puoletkaan, sillä lajeista suuri osa on hyönteissyöjiä, joiden päämuutto ajoittuu toukokuulle. Hänen mukaansa myöskään yksilömäärissä mitattuna lintuja ei ole muuttanut vielä kovin paljon.

Kevään ensimuuttajien, kiurujen, töyhtöhyyppien ja kyyhkyjen, muutto alkaa kuitenkin olla jo ohitse etenkin Etelä- ja Keski-Suomen alueilla, joista lumi on sulanut.

– Nyt ollaan siirtymässä muuton seuraavaan vaiheeseen, jossa on näitä keskivaiheen muuttajia, kuten peippoja, rastaita ja vesilintuja, toteaa Lehtiniemi.

Tänä viikonloppuna isoimmista lajeista voi bongata esimerkiksi metsähanhen, joka tekee paluumuuttoa sankoin joukoin.

– Varsinkin eteläisessä Suomessa niitä on tällä hetkellä paljon, ja joka aamu ja ilta tulee jonkin verran lisää. Tänäkin aamuna olen nähnyt jo useampia satoja, kertoo Lehtiniemi.

Metsähanhia voi bongailla etenkin tulvivilta pelloilta.

– Parhaissa kerääntymispaikoissa voi olla jopa kymmenentuhatta metsähanhea, hän toteaa.

Lintujen kevätmuutossa nautitaan nyt ensimmäisiä makupaloja – Jämsässä nähty jo haarapääskyjä