Kylmälaitteita särkyy helteessä – Palokan Lidlissä tuotteita kärrättiin vauhdilla varastoon

Hellejakso on pistänyt kylmälaitteet koville sekä kodeissa että liikkeissä. Palokan Lidlin pitkän, ovettoman kylmähyllykön termostaatti petti ralliviikonvaihteen alussa. Henkilökunta reagoi pettämiseen heti, vaikka osa linjan hyllyköistä pysyikin viileänä.

Varmuustoimena kaikki ovettomat sekä kannettomat kylmäaltaat tyhjennettiin. Apulaismyymäläpäällikkö Reetta Martiskaisen mukaan asiakkaan turvallisuus edellä toimitaan.

– Olihan se aikamoinen kärry­ralli. Myynnillisesti tämä sattui harmittavaan aikaan, kun MM-ralli toi lisäostajia. Asiakkaat ovat kaikkiaan olleet hyvin ymmärtäväisiä. Helle haastaa arjessa niin monella tavalla sekä kotona että palveluissa, Martiskainen sanoo.

Lidlin asiakkaat saavat nyt tiedon kylmätuotteiden saatavuusongelmista jo liikkeen parkkialueella sekä ovella monikielisillä ilmoituksilla. Myymäläpäällikköharjoittelija Jenni Raatikaisen mukaan kaikki kannelliset ja ovelliset kylmäkaapit ovat toimineet normaalisti, samoin pakastealtaat ja kaapit.

– Ovettomien ja kannettomien altaiden tuotteet ovat meillä varaston puolella käyttökelpoisina, ja henkilökunta hakee niitä pyydettäessä, Raatikainen kertoo.

Kylmähyllyköiden kuntoon saanti vie vielä muutaman päivän.

– Huolto kävi heti tilanteen tarkistamassa, ja osat on tilattu. Tarkkaa aikataulua en valitettavasti voi antaa, mutta tuotteita on ovellisissa kylmäkaapeissa ja kannellisissa arkuissa, Martiskainen huomauttaa.

Keskon päivittäistavaratoimialan kauppapaikoista ja kauppiastoiminnoista vastaava johtaja Juhani Rontukin toteaa helteen vaikutuksen.

– On selvää, että näitä ongelmia on enemmän helteellä, mutta tapaukset ovat yksittäisiä. Mitään merkittävää eroa meidän ryhmässä ei ole viime kesään, Rontu kertoo.

Ovettomuus ja kannettomuus helpottavat asiakkaan asiointia ja henkilökunnan tuoteasettelua. Samalla se on haastavampi ja energiasyöpömpi ratkaisu tekniikalle. Rontun mukaan kauppojen kylmätekniikassa onkin selkeästi suuntaus ovellisiin ja kannellisiin laitteisiin.

– Ongelmia ehkäistään tehokkaasti hyvällä huollolla ja laitteiden seurannalla. Niitä ei saa päästää jäätymään ja koko kiinteistön viilentävä ilmastointi helpottaa myös kylmälaitetekniikan toimintaa, Rontu toteaa.

Kodinkonehuolto Kosuten pajassa Laukaantiellä kodinkonekorjaaja Joni Jurvanen könyää pystyyn jääkaapin takaa.

Kodinkoneiden korjaajilla riittää juuri nyt puuhaa kotien kylmälaitteiden parissa. Myös kotikäyntejä on kertynyt.

– Melkein aina se on termostaatti, joka näistä laitteista pettää. Siihen ei käyttäjä juurikaan voi vaikuttaa. Osan kesto on tuurissaan. Se voi kestää pari vuotta tai vuosikymmeniä, Jurvanen sanoo.

Jääkaappien ja pakastimien lisäksi myös ilmastoinnit ovat kovilla: M Room Jyväskylän Yliopistonkadun parturissa jäähdytin hajosi, ja lämmintä pitää henkilökunnalla sekä asiakkailla.

Liikkeenvastaava Linnéa Kuula kiittelee asiakkaita ymmärtävästä suhtautumisesta lämpimään liiketilaan.

– Huumorilla ovat suhtautuneet ja jaksamista toivottavat henkilökunnalle. Alan korjaajilla tuntuu olevan kiire, korjausaikataulua selvittelevä Kuula toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .