Kymmenelle vaaditaan vankeutta valtavasta huumaavien lääkeaineiden maahantuonnista

Syytteet luettiin tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii kaikkiaan kymmenelle syytetylle vankeusrangaistusta laajamittaisesta Rivotril-lääkkeiden maahantuonnista ja levittämisestä. Rikosnimikkeenä kaikissa syytekohdissa on törkeä huumausainerikos.

Syytteet luettiin tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa. Tapaus liittyy kokonaisuuteen, jossa on epäiltynä, syytettynä tai jo tuomittu yhteensä 22 ihmistä.

Syyttäjän mukaan romanimiehet toivat maahan edelleen levitettäväksi satojatuhansia huumaavia lääkeainetabletteja maaliskuun ja heinäkuun välisenä aikana. Maahan tuotiin myös pienempiä määriä muita huumaavia lääkeaineita.

Syyttäjän mukaan tableteista noin 350 000 kappaletta tuotiin maahan kesäkuun lopussa, jolloin salakuljettajat jäivät kiinni Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa. Jo tätä ennen maahan oli tuotu kymmeniätuhansia tabletteja. Vielä heinäkuussa maahan tuotiin syyttäjän mukaan lähes 100 000 kappaleen erä.

Maahantuotuja tabletteja ehdittiin myydä syyttäjän mukaan Suomessa edelleen ainakin lähes 200 000 kappaletta.

Alkuperä edelleen mysteeri

Pillerit oli lastattu autoihin Unkarin Budapestissa, minkä osa syytetyistäkin myönsi.

– Toistaiseksi me emme tiedä, mistä pillerit tulevat Budapestiin, jossa niitä on käsityksemme mukaan pakattu ja lastattu autoihin, tutkinnanjohtaja Toni Uusikivi Helsingin poliisista kertoo.

Poliisin laboratoriotestien mukaan tableteissa oli samaa vaikuttavaa ainetta kuin Suomessa Rivatril-nimellä myytävässä lääkkeessä, jota käytetään esimerkiksi epilepsian hoitoon.

Aiemmin vyyhdessä on tänä syksynä tuomittu jo ainakin kymmenen henkilöä erimittaisiin vankeusrangaistuksiin muun muassa törkeistä huumausainerikoksista ja huumausainerikoksista. Yksi sai lisäksi päiväsakkoja.

Kovin tuomio tuli yli 30 000 Rivotril-tabletin hallussapidosta ja levittämisestä. Kolme henkilöä tuomittiin siitä kolmeksi vuodeksi vankeuteen syyskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.