Kymmenen ohjetta kokon polttoon, ettei käy kipeästi

Juhannuksen säästä voi olla montaa mieltä, mutta juhannuskokon polttamiselle se tarjoaa tänä vuonna otolliset olosuhteet Keski-Suomessa. Näin arvioi Keski-Suomen pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Jarkko Jäntti.

– Sää tai säätilan äkilliset muutokset voisivat kokon polttamisen estää, mutta nyt ei ole kuivaa näköpiirissä. Tuulikin näyttäisi olevan rauhoittumassa varsinaiseksi polttopäiväksi ja olevan puuskissakin rauhallista. Eli kokon polttajien kannalta näyttää hyvälle, Jäntti kommentoi.

Älä sytytä bensalla

Pelastuslaitos on listannut kymmenen seikkaa, jotka juhannuskokon polttamisessa tulisi huomioida. Ensimmäisenä tulisi olisi kysyttynä maanomistajan lupa kokon polttamiseen.

– Me emme pelastuslaitoksella niitä myötä, koska emme omista maata, Jäntti korostaa.

Polttopaikka tulee valita huolella ottaen huomioon, ettei lähimaasto, läheiset rakennukset, veneet tai ihmiset ole syttymisvaarassa lämpösäteilyn tai kokosta lentävien kipinöiden seurauksena. Lähelle olisi jo ennakolta varattava sammutusvettä ja alkusammutusvälineitä.

– Sitä tänäkin vuonna korostan, että jos kokkoa on huono saada syttymään, koska on ollut sen verran märkää tai sadekuuro on sen kastellut, bensa ei sovi käytettäväksi sytyttämisessä. Se höyrystyy ja ja humahtaa niin, että käy kipeästi ja siitä tulee palovammoja sytyttäjälle, Jäntti varoittaa.

Muista jälkisammutus

Kokon pitäisi syttyä tuohella, paperilla tai kuivilla puilla.

– Jos itse sytyttäminen menee hyvin, pitäisi muistaa vahtia polttaminen loppuun asti. Hiillos voi olla kuuma vielä seuraavanakin päivänä ja tuulenvireen osuessa kohdalle, on maasto ympäriltä äkkiä tulessa. Varsinaisena aattoiltana polttamiset ovat pysyneet hanskassa, mutta joitakin kokon pohjia on seuraavina päivinä jouduttu käymään sammuttamassa, Jäntti kertoo.

Juhannuskokot eivät kuitenkaan työllistä pelastuslaitosta juhanuksena, vaan tulenteko liittyen toiseen juhannusperinteeseen.

– Savusaunoja on viime vuosina palanut jonkin verran. Se on ehkä semmmoinen tyypillisempi tulipalo juhannuksena, Jäntti sanoo.

Katso KSML.tv:ssä viime juhannuksena julkaistu video turvallisesta kokon poltosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ilouutisia! Juhannuskokot saavat roihuta koko maassa