Kymmenet yrittivät estää pakkopalautuksen vastaanottokeskuksessa Jyväskylässä – yksi poliisia kivillä ja kengillä heitellyt mies sai tuomion

22-vuotias mies on saanut ehdollisen vankeustuomion vastustettuaan väkivaltaisesti poliisin pakkopalautukseen liittyviä toimia Jyväskylässä. Tuomio liittyy valtakunnallisestikin tapahtuma-aikaan laajasti huomiota saaneeseen tilanteeseen Salmirannan vastaanottokeskuksessa syyskuussa 2017, kun mielenosoittajat pyrkivät estämään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen afgaaniperheen kiinniottamisen ja maastapoistamisen.

Joukko saartoi täytäntöönpanotehtävää suorittamaan menneet poliisit asuntoon, jolloin avuksi jouduttiin hälyttämään useita poliisipartioita. Tilanne kesti tunteja, kunnes lopulta paikalle tulivat myös joukkojenhallintajoukot, joiden avulla mielenosoitus purettiin. Poliiseja heitettiin kivillä ja kengillä, ja poliisi joutui käyttämään tilanteessa kaasusumutinta.

 

Mielenosoitukseen osallistui nelisenkymmentä henkilöä, joista 22-vuotias mies sai ainoana tuomion. Muiden osallistujien toiminta oli vähemmän aggressiivista, eikä ylittänyt esitutkintakynnystä. Syyttäjän mukaan tuomittu toimi tilanteessa jonkintasoisena liikkeellepanijana.

Mies sai Keski-Suomen käräjäoikeudesta neljän kuukauden ja 15 päivän ehdollisen tuomionsa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Mies myönsi ainoastaan istuneensa poliisiauton edessä, mutta oikeus katsoi näytetyksi, että mies pyrki estämään poliisiauton liikkumisen menemällä sen eteen ja että hän poistamisensa jälkeen heitti poliiseja useilla kivillä ja molemmilla kengillään.

Poliisin toiminta tilanteessa johti aikanaan kolmeen kanteluun, jotka oikeuskansleri hylkäsi. Yksi kantelijoista kritisoi poliisin voimankäyttöä liialliseksi, toinen arvosteli poliisitoiminnan suunnitelmattomuutta ja kykyä hoitaa kyseisiä tapauksia ja kolmas oli sitä mieltä, että poliisin voimankäyttö oli liian lepsua. Kantelut hylkäävässä ratkaisussaan apulaisoikeuskansleri katsoi poliisin toimet virkatehtävänsä loppuun saattamiseksi asianmukaisiksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .