"Kyseessä on kielto harjoittaa ammattia"

Heikki Lampela aikoo valittaa Asianajajaliitosta erottamisestaan.

Asianajajaliitto on erottanut tunnetun juristin Heikki Lampelan. Lampela pitää päätöstä kohtuuttomana ja aikoo valittaa siitä hovioikeuteen.

Lampela voi jatkaa asianajotoimintaa valituksen käsittelyn ajan. Hän kertoo STT:lle jatkavansa töitään normaalisti.

Asianajajaliiton mukaan Lampela on menetellyt toistuvasti hyvän asianajajatavan vastaisesti. Hän on saanut aiemmin useita huomautuksia Asianajajaliitolta.

Viimeinen niitti liitolle oli Lampelan kahden vuoden takainen tuomio naisystävänsä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Hovioikeus ei muuttanut Helsingin käräjäoikeuden tuomiota. Se jäi lainvoimaiseksi, kun korkein oikeus päätti syksyllä hylätä Lampelan valituslupahakemuksen.

– Olen pettynyt siihen, että asianajajien Valvontalautakunta on päättänyt kohdallani ankaroittaa aikaisempaa linjaansa määrätessään rangaistusta. Aiemmin ei asianajajan työhön liittymätön rikos ja joka oli samankaltainen kuin minun, ei ole johtanut liitosta erottamiseen eikä edes seuraamusmaksun määräämiseen, Lampela kommentoi päätöstä tiedotteessaan maanantaina.

Lampela katsoo, että erottaminen on liian ankara rangaistus, sillä liitosta erotettu ei voi hoitaa oikeudenkäyntiasioita tuomioistuimissa.

– Kyseessä on siis kielto harjoittaa ammattia, Lampela muotoilee.

Poikkeuksellinen menettely

Asianajajaliiton valvontayksikön päällikkö Pia Kauppinen kertoo, että liitosta erottaminen on poikkeuksellinen menettely. Perusteena ovat vakavat rikkomukset tai laiminlyönnit.

– Tapauksia on vuosittain nollasta kahteen tai kolmeen, sanoo Kauppinen.

Sen jälkeen kun hovioikeus on antanut päätöksensä, valvontalautakunnan ratkaisusta on mahdollista hakea myös valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Kauppisen mukaan valituslupia kuitenkin hyvin harvoin myönnetään.

Asianajajaliitosta erotetun kielto hoitaa oikeudenkäyntiasioita ei ole elinikäinen. Oikeudenkäyntiavustajan luvan voi saada takaisin kolmen vuoden kuluttua erottamisesta. Asianajajaliiton jäsenyyttä voi hakea uudestaan aikaisintaan kolmen vuoden päästä.

Asianajajaliitosta erotettu voi hoitaa sellaisia tehtäviä, jotka eivät liity oikeudenkäynteihin. Hän voi esimerkiksi tehdä perunkirjoituksia.

Toinenkin juristi erotettiin

Valvontalautakunta tiedotti maanantaina erottavansa Asianajajaliitosta myös toisen juristin, Kari Rauhalan. Perusteena on liiketoimintakiellon rikkomista koskeva lainvoimainen tuomio sekä pitkäaikaiset laiminlyönnit konkurssipesän pesänhoitajan tehtävässä.

Rauhala on toiminut asianajajana lähinnä Pirkanmaalla. Hän on avustanut muun muassa puhdistamonhoitajaa, joka sai seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeustuomion Nokian vesikriisistä.

Asianajajaliitto erotti kohujuristi Heikki Lampelan – syynä Lampelan tuomio pahoinpitelystä

Uusimmat

Kotimaa

Tykistöupseeri piirsi kannonnokassa kosmoskynällä nuotteja vihkoon – elokuussa tämän suosikkisäveltäjän arkiston aarteita lauletaan keskellä metsää Viitasaarella

Ex-työministeri Lauri Ihalainen listasi kymmenen keinoa työllisyyden parantamiseksi – yksi niistä on työllistymisseteli

Ilmassa ollut varjoliitäjä teki hälytyksen kytevästä hakekasasta Viitasaarella

Henkilöauto ajoi ulos Keuruulla – kuski ei itsekään tiennyt, miten auto päätyi ojaan

Ilmavoimamuseon pienet vieraat saivat uuden menopelin – "Muunnettiin staattisen hauskanpidonpuolustuksen tehtäviin"

"Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä"  –  kansanedustajaksi valittu al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.