Kysely: Enemmistö SDP:n kannattajista kannattaa valinnanvapautta

Yli puolet suomalaisista pitää sosiaali- ja terveyspalveihin suunniteltua valinnanvapausmallia vähintään melko hyvänä uudistuksena. Erittäin huonona uudistuksena mallia pitää vain 9 prosenttia kansalaisista. Taloustutkimus teki kyselyn niin sanottuna käyntihaastatteluna tuhannella henkilöllä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimeksiannosta.

– Tulos ei vastaa julkisuudessa käytävän keskustelun sävyä. SDP:n kannattajista jopa 64 prosenttia kannattaa valinnanvapausmallia, Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi tutkimusta torstaina EK:n toimittajaseminaarissa Hämeenlinnassa.

Suomalaisista 54 prosenttia kannattaa sote-valinnanvapausmallia, jossa asiakas voi valita joko julkisen terveyskeskuksen tai yksityisen lääkäriaseman. Kokoomuksen ja keskustan lisäksi malli saa kannatusta erityisesti SDP:ssä.

Keskustassa pienin vastustus

SDP:n kannattajista 20 prosenttia piti valinnanvapautta erittäin hyvänä ja 44 prosenttia melko hyvänä. Kokoomuksen kannattajien piirissä vastaavat luvut olivat 30 ja 41 prosenttia. Keskustan kannattajista valinnanvapautta piti erittäin hyvänä 18 prosenttia ja melko hyvänä 46 prosenttia.

SDP:n kannattajista mallia vastustaa vain joka viides. Keskustassa vastustus on pienintä, sillä keskustalaista vain 14 prosenttia näyttää uudistukselle punaista valoa.

– Erityisen myönteisenä pidän sitä, että valinnanvapauden kannatus ylittää oppositio-hallitus -asetelman, kertoo EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Oksalan mukaan tämä luo hyvät edellytykset sille, että sote-palveluiden kehittäminen valinnanvapautta laajentamalla jatkuu tämän vaalikauden jälkeen.

– Ihmiset haluavat nykyistä enemmän vaikuttaa siihen, kenellä he käyvät vaikkapa lääkärissä, eikä se ole puoluekysymys, Oksala toteaa.

SDP:ltä kyllä, vasemmistoliitolta ei

Vähiten valinnanvapausmalli saa kannatusta vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa. Heistä mallia kannattaa 24 ja vastustaa 55 prosenttia kannattajista.

Oksala arvioi, että myönteiseen mielipiteeseen on vaikuttanut se, että nykyisten sote-palveluiden saatavuus ja kustannukset vaihtelevat rajusti maan eri osien välillä ja uusi malli parantaisi yhdenvertaisuutta.

– Erittäin myönteisenä pidän sitä, että hallituksen uudessa lakiesityksessä sote-keskusten palveluvalikoimaan on täydennetty erikoislääkäreiden vastaanotto- ja konsultaatiopalvelut. Tämän seurauksena yhä useamman suomalaisen vaivat tulevat autetuiksi jo sote-keskuksissa ja turhalta asiakkaiden ”pompottelulta” paikasta toiseen voidaan välttyä, Oksala sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .