Kysely: Enemmistö laamanneista harventaisi käräjäverkkoa

Karsinnan kannattajien mielestä isommat käräjäoikeudet lisäävät laatua ja tehoa.

Yli puolet Uutissuomalaisen kyselyyn osallistuneista käräjäoikeuksien laamanneista kannattaa käräjäoikeusverkon harventamista.

Kyselyyn vastasi Manner-Suomen 26:sta käräjäoikeuden laamannista 21. Heistä 13 pitää karsintaa oikeansuuntaisena toimena.

Eduskunta käsittelee parhaillaan esitystä käräjäoikeuksien vähentämisestä nykyisestä 27:stä 20:een vuonna 2018. Lisäksi yhdeksän kansliaa ja 14 istuntopaikkaa lopettaisi toimintansa.

Vuonna 2010 verkko harveni jo 51:stä 27 käräjäoikeuteen.

Uutissuomalainen kysyi harvennussuunnitelmista kaikkiaan noin neljältäkymmeneltä oikeusalan vaikuttajalta. Vastauksensa antoivat laamannien lisäksi hovioikeuksien presidentit, korkeimman oikeuden presidentti, valtakunnansyyttäjä sekä muun muassa Asianajajaliiton ja Suomen tuomariliiton puheenjohtajat.

Uudistusta kannattavien laamannien mukaan suuremmissa yksiköissä on paremmat mahdollisuudet erikoistua ja lisätä asiantuntemusta.

– Maailma on muuttumassa kovaa vauhtia. Myös lainkäyttötyö muuttuu koko ajan vaativammaksi ja odotukset laadun suhteen kasvavat, toteaa Varsinais-Suomen käräjäoikeuden laamanni Martti Juntikka.

Oikeaksi määräksi suurin osa lakkauttamisia kannattavista laamanneista määrittelee joko nyt ehdotetun 20 tai aikaisemmin esillä olleet 14 tai 17 käräjäoikeutta.

Oulun käräjäoikeuden laamanni Antti Savela ehdottaa kaikkien käräjäoikeuksien yhdistämistä yhdeksi koko maassa toimivaksi käräjäoikeudeksi.

Muutamat vastaajat myös kehittäisivät koko tuomioistuinverkkoa muun muassa yhdistämällä korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden tai hovioikeudet ja hallinto-oikeudet.

Liian pitkät välimatkat, ei säästöä

Käräjäoikeusverkon supistamista vastustaa seitsemän kyselyyn osallistunutta laamannia. Ongelmana nähdään muun muassa liian pitkiksi nousevat välimatkat toimipisteiden välillä sekä ruotsinkielisten palvelujen heikkenemisen. Myös tavoiteltujen säästöjen toteutumista epäillään.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden laamanni Tuija Turpeinen olisi odottanut, että Suomeen olisi ensin perustettu tuomioistuinvirasto, jonka tehtäviin olisi kuulunut muun muassa selvittää tuomioistuinverkoston kattavuus.

– Tätä kautta uudistukseen olisi saatu todellista tietämystä ja pitkän tähtäimen suunnitelma sen sijaan, että uudistuksella pyrittäisiin vain nopeisiin säästöihin.

Myös Käräjäoikeustuomarit ry:n puheenjohtaja Paula Virrankoski ja Suomen tuomariliiton puheenjohtaja Kimmo Vanne kritisoivat esitystä.

– Verkoston supistaminen ehdotetulla tavalla heikentää olennaisesti oikeusturvan saatavuutta ja lisää alueellista epätasa-arvoa. Hankkeen yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaihtoehtoja ei ole selvitetty riittävällä tavalla, Virrankoski ja Vanne toteavat yhteisessä vastauksessaan.

Lisäksi he kritisoivat hankkeen kiirettä. Heidän mukaansa esimerkiksi Suomen tuomariliitolle ei "lukuisista pyynnöistä huolimatta" annettu mahdollisuutta osallistua hankkeen valmisteluun.

Yksi vastanneista laamanneista ei halunnut ottaa kantaa käräjäoikeuksien lukumäärään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Professori Matti Tolvanen: "Suuri yksikkökoko ei tuo onnea"

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen: Aluepolitiikka nostaa päätään eduskunnassa