Kysely: Ilman seksiä ei parisuhde luista

Kolme neljäsosaa suomalaisista tuntee parisuhteensa melko onnelliseksi sekä seksuaalielämänsä ainakin melko tyydyttäväksi.

Parisuhteen onnellisuudella ja tyydyttäväksi koetulla seksuaalielämällä on erittäin vahva yhteys, kertoo Väestöliiton perhebarometri.

Kolme neljäsosaa suomalaisista tuntee parisuhteensa melko onnelliseksi sekä seksuaalielämänsä ainakin melko tyydyttäväksi.

Kaikkein tyytyväisempiä parisuhteeseensa olivat kyselyn mukaan alle 35-vuotiaat naiset. Lähes yhtä onnellisia olivat saman ikäisinä avioliitoissa eläneet miehet.

Kolmasosa parisuhteissa eläneistä taas ei pidä seksuaalielämäänsä tyydyttävänä. Tyytymättömien osuus on noussut edellisestä, vuonna 2007 tehdystä tutkimuksesta kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Väestöliiton mukaan on valitettavaa, että parisuhteen seksuaaliongelmiin on tarjolla vain vähän yhteiskunnan tuottamia maksuttomia palveluita. Liiton mukaan suomalaisten onnellisuuden lisäämiseksi olisikin syytä luoda neuvontapalveluita, joista ihmiset saisivat vinkkejä siihen kuinka kehittää seksuaalisia vuorovaikutustaitojaan ja edistää parisuhteen rakkauselämää.

Barometrin tehnyt tutkimusprofessori Osmo Kontula suosittelee myös valitsemaan itselleen seksuaalisesti yhteensopivan kumppanin, jolloin seksiä arvostetaan ja halutaan samalla tavalla.

– Parisuhteiden onnellisuutta voi edistää paljon, jos seksuaalista halua ja rakastelumääriä kyettäisiin lisäämään, Kontula sanoo.

Suomalaisten parisuhteiden onnellisuutta mittaavaan kyselyyn vastasi viime vuonna reilut 2 000 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista. Kyselyyn vastanneista miehistä 87 ja naisista 85 prosenttia eli parisuhteessa. Kysely tehtiin nyt viidettä kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.