Kysely: Joka kymmenes kunta kokee sisäilmaongelmien pahenevan

Noin puolet arvioi, että ongelmat ovat helpottaneet. Monilla on vaikeuksia hallita tilannetta.

Noin puolet kunnista arvioi, että sisäilmaongelmat ovat helpottaneet niiden omistamissa rakennuksissa tai ongelmia on pystytty ehkäisemään ennalta. Toisaalta noin kymmenen prosenttia kunnista kokee, että sisäilmaongelmat pahenevat kuntien rakennuksissa.

Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n verkkokyselystä, johon vastasi 159 kuntaa. Lisäksi tutkimuksessa haastateltiin sisäilmaongelmia hoitavia organisaatioita kuudessa erikokoisessa kunnassa. Yhteensä kuntia on 313.

Kyselyn mukaan kunnista 10–30 prosentissa rakennusten sisäilman laatu koetaan haastavaksi tai jopa vaikeaksi. Ongelmia voi olla esimerkiksi tarvittavien selvitysten ja toimenpiteiden määrittelyssä, terveydellisen haitan arvioinnissa, korjausten suunnittelussa sekä toimijoiden välisessä yhteistyössä ja viestinnässä.

Valtaosassa kuntia (70 prosenttia) on käytössä jonkinlainen toimintaohje sisäilmaongelmien hoitamiseksi: joko oma ohjeistus (56 prosenttia) tai Työterveyslaitoksen ja/tai Kuntaliiton ohjeistuksen sovellus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.