Kysely: Laajennetut aukioloajat eivät ole lisänneet häiriköintiä kaupoissa

Kaupoista 13 prosenttia on päinvastaista mieltä: häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt.

Valtaosa päivittäistavara- ja erikoistavarakaupoista on sitä mieltä, että laajennetut aukioloajat eivät ole lisänneet häiriökäyttäytymistä kaupoissa, selviää Kaupan liiton kyselystä. 87 prosentissa kaupoista, jotka ovat kokeilleet uusia aukioloaikoja, häiriöt ovat pysyneet ennallaan tai vähentyneet tai niiden muutoksista ei osata sanoa mitään.

Loput 13 prosenttia ovat eri mieltä: häiriöt ovat lisääntyneet. Päivittäistavarakaupoista näin vastasi 14 ja erikoistavarakaupoista yhdeksän prosenttia. Pienistä, alle 400 neliön kaupoista ja kioskeista 13 prosenttia kokee häiriöiden lisääntyneen ja seitsemän prosenttia vähentyneen.

– Työntekijöiden saaminen uusille aukioloille ei ole tuottanut vaikeuksia, kun häiriökäyttäytyminenkään ei ole pahentunut, twiittasi Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja torstaina ja liittii tviittinsä edellä mainitut tiedot kauppojen vastauksista.

Kaupan liitto julkisti selvityksen kauppojen aukioloaikojen vaikutuksista tiistaina. Tuolloin uutisoitiin muun muassa, että noin 60 prosenttia asiakkaista on hyödyntänyt uusia aukioloaikoja joko iltamyöhään tai etenkin viikonloppuisin ja että noin 80 prosenttia heistäkin, jotka eivät ole käyttäneet uusia aukioloaikoja, pitävät muutosta periaatteessa hyvänä. Kauppiaiden ja Palvelualojen ammattiliiton PAMin mukaan myös myyjien näkemykset uusista aukioloajoista ovat ristiriitaisia: osa tykkää, osa ei ja osaa haluaa asiasta lisää kokemuksia.

Kaupan aukioloajat vapautettiin tämän vuoden alusta. Vähittäiskaupat saavat päättää itse, milloin ne ovat auki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.