Kysely: Naistradenomit pyytävät 14 prosenttia pienempää palkkaa kuin miehet

"On huolestuttavaa, että palkkaerot syntyvät osin jo työnhakuvaiheessa".

Naistradenomit pyytävät 14 prosenttia pienempää palkkaa kuin miehet, selviää Tradenomiliitto TRALin jäsentutkimuksessa. Miesten palkkapyynnöt ovat keskimäärin 433 euroa korkeampia kuin naisten, ja miehet saavat keskimäärin 410 euroa suurempaa palkkaa kuin naiset.

– On huolestuttavaa, että palkkaerot syntyvät osin jo työnhakuvaiheessa, sanoo liiton puheenjohtaja Niko Aaltonen tiedotteessa.

Jäsentutkimuksen mukaan tradenomien keskipalkka on 3 533 euroa kuukaudessa. Sukupuolten välinen palkkaero kaventui viime vuonna hieman edellisvuodesta. Keskipalkalla mitattuna ero on 612 euroa kuussa miesten eduksi. Liiton mukaan palkkaeroon vaikuttavat monet tekijät, kuten erilainen sijoittuminen eri tehtäviin ja toimialoille.

Tradenomikunnasta yli puolet (68 prosenttia) on naisia. Liiton palvelu- ja kehitysjohtajan Tomi Kouvan mukaan liitto kannustaa naistradenomeja hakeutumaan heti uran alkuvaiheessa asiantuntijatehtäviin ja muodostamaan liiton palkkaneuvonnan avulla realistisen palkkapyynnön.

Aaltosen mukaan palkkakartoitusten merkitystä työpaikoilla ei pidä vähätellä ja niihin on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.