Kysely: Vain joka kolmas haluaisi perusterveydenhuollon maakuntien vastuulle

Noin kolme neljästä kokee, että lasten päivähoidon, nuorisotyön ja liikunnan järjestäminen kuuluvat kunnan vastuulle, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Kunnat ovat nykyisin vastuussa siitä, että kansalaiset saavat keskeiset palvelut.

Selvä enemmistö vastaajista vierittää vastuun yksittäiselle kunnalle myös esimerkiksi kirjastoista, kulttuurista ja lukiokoulutuksesta.

Hallituksen suunnitelmana on siirtää muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelut 18 maakunnan vastuulle. Maakuntien vastuulle kyselyn pohjalta halutaan selvimmin maakuntakaavoitus ja erikoissairaanhoito.

Perusterveydenhuollon maakunnille antaisi vain 34 % vastaajista. Kunnille tai kuntayhtymille perusterveydenhuolto kuuluu 45 prosentin mielestä.

Valtiolle ei haluta mitään kuntien tehtävistä

Noin puolet vastaajista haluaisi myös ammatillisen koulutuksen, ammattikorkeakoulut ja kehitysvammaisten laitoshoidon maakunnan vastuulle.

Valtiolle ei kyselyyn vastanneiden enemmistön mukaan haluta siirtää mitään kuntien nyt järjestysvastuulla olevista tehtävistä.

TNS Gallup haastatteli hieman yli 1 000:ta iältään 18-75 -vuotiasta suomalaista kesäkuun alussa. Ahvenanmaa ei ollut mukana kyselyssä.

Kansalaisilta kysyttiin 22 asian osalta, mikä taho olisi sopivin järjestämään palvelut riippumatta siitä, kuka palvelut tuottaa. Vaihtoehtoja olivat maakunta, yksittäinen kunta tai valtio.

Osa kysytyistä palveluista oli sellaisia, joissa järjestämisvastuu on nykyisin kunnilla, ja osa sellaisia, joissa vastuu on kuntayhtymillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.