Kysely kellonajoista on Otakantaa.fi-sivuston kaikkien aikojen suosituin aihe

Kysely kellojen siirtämisestä kesä- ja talviajan välillä on noussut nopeasti Otakantaa.fi-sivuston kaikkien aikojen suosituimmaksi aiheeksi. Sivustolla suomalaiset ovat käyneet perjantaina iltapäivään mennessä yli 153 000 kertaa kertomassa mielipiteensä siitä, pitäisikö kellojen siirtelystä luopua kokonaan. Aikaisemmat suositut kyselyt ovat keränneet vain muutamia tuhansia kannanottoja.

Omaa mielipidettään voi kannattaa vaikka kuinka monta kertaa, vaikkakaan ei samasta IP-osoitteesta. Jos ihmisellä on useita eri laitteita, hän voi käydä kertomassa mielipiteensä kaikista niistä. Mahdollisuus äänestää useasti on herättänyt kysymyksen siitä, mikä merkitys äänestyksellä edes on.

– Täytyy muistaa, että tässä ei ole kysymys kansanäänestyksestä tai mistään äänestyksestä. Otakantaa.fi-sivusto on haluttu pitää sellaisena, että se tarjoaa mahdollisimman matalan kynnyksen osallistumiseen, asiantuntija Sami Demirbas oikeusministeriöstä kertoo.

Kyselyssä voi kertoa, olisiko Suomen valittava kesäaika, talviaika vai jokin muu aika, mikäli kellojen siirtelystä luovutaan. Aiemmin on kerrottu, että tuloksia hyödynnetään, kun Suomi valmistelee kantaansa EU:n direktiiviehdotukseen kesäajasta.

Eivätkö ihmiset tunne itsensä petetyiksi, jos mielipiteen ilmaisulla ei ole mitään merkitystä?

– Kysely on yhtä lailla yksi osa valmistelumateriaalia. Lisäksi ennen lopullista päätöstä kansalaisten mielipiteiden lisäksi asiasta tehdään vaikutusarvio ja kuullaan asiantuntijoita. Eduskuntahan asian lopullisesti päättää.

Otakantaa.fi-sivuston kyselyyn on lisätty joitakin väittämiä, joiden kanssa vastaajat voivat olla samaa tai eri mieltä. Väittämissä kysytään, onko Suomelle tärkeää olla Skandinavia, Keski-Euroopan, Baltian maiden vai Länsi-Venäjän kanssa samassa ajassa.

– Kyselyn yksi tarkoitus on antaa ihmisille mahdollisuus miettiä ja vastata aiheen tiimoilta, siksi mukana on myös avoimia vastauskenttiä, Demirbas kertoo.

Liikenne- ja viestintäministeriö teettää lisäksi aiheesta oman tutkimuksensa, jossa tulokset luokitellaan alueellisesti, ikäryhmittäin ja sosioekonomisen taustan mukaan.

– Tähän tutkimukseen kaikki eivät voi osallistua, joten siksi Otakantaa.fi-kysely puolustaa paikkaansa, Demirbas sanoo.

Demirbasin mukaan palvelussa huomataan nopeasti, jos joku haluaa vaikuttaa tuloksiin isolla hyökkäyksellä. Sen sijaan yhden ihmisen vaikkapa kolme kertaa eri laitteilla tekemä äänestys ei hänen mukaansa juuri vaikuta tulokseen.

Euroopan komissio on ehdottanut, että kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellojen siirtelystä luovutaan EU:ssa vuonna 2019. EU-maat voivat itse valita, haluavatko ne noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa taikka siirtyä johonkin muuhun aikavyöhykkeeseen.

EU:ssa direktiivin valmistelu jatkuu neuvostossa ja Euroopan parlamentissa. Komissio ehdottaa, että kukin jäsenmaa antaa viimeistään huhtikuussa 2019 tiedoksi, mitä aikaa maa aikoo noudattaa.

Kysely on avoinna Otakantaa.fi-palvelussa 12. lokakuuta saakka.

Samaan aikaan kansalaisaloite.fi-palvelussa kerätään kannatusta aloitteelle Talviaika pysyväksi ajaksi. Se on kerännyt perjantaihin mennessä reilut 900 kannatusilmoitusta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .