Kysymys ja vastaus: Kärjekästä puhetta ja kuumia tunteita, mutta mikä hallintarekisteri edes on?

Lue tiivistetyt faktat kuumasta puheenaiheesta.

Keskustelu hallintarekisteristä ja osakeomistusten julkisuudesta käy kiivaana. Hallintarekisteriesitys on eduskunnan käsittelyssä, ja asia herättää kansanedustajissa voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan. Mutta mistä hallintarekisteröinnissä on oikeastaan kysymys ja millainen osakeomistuksia koskeva järjestelmä Suomessa nykyisin on?

Jos haluan ostaa suomalaisen pörssiyhtiön osakkeita, miten toimin?

– Osakkeiden ostamista varten tarvitaan arvo-osuustili, joka avataan pankin tai muun välittäjän avustuksella. Tili avataan suomalaisen sijoittajan omalla nimellä arvopaperikeskukseen, joka Suomessa on Euroclear Finland. Kaikki suomalaiset pörssiyhtiöt laskevat osakkeensa liikkeelle tätä kautta, ja tiedot sijoittajien osakeomistuksista on keskitetty sinne.

Ovatko tiedot omistuksistani julkisia?

– Tiedot arvopaperiomistuksista ovat kaikkien saatavilla. Kuka tahansa voi mennä esimerkiksi Euroclearin Helsingin Kampin toimistoon, ja etsiä sieltä tietoja omistuksista. Tilin kautta tiedot omistuksista ja kaupoista menevät myös verottajalle. Käytännössä ilmoittajana tässä toimii pankki tai muu välittäjä.

Koskevatko samat säännöt ulkomaisia sijoittajia?

– Kun ulkomainen sijoittaja ostaa suomalaisia osakkeita, hänen ei ole pakko avata omiin nimiinsä arvo-osuustiliä. Velvoite suorasta omistamisesta koskee vain suomalaisten sijoittajien suomalaisia osakkeita. Pankki tai muu välittäjä voi tarjota ulkomaiselle sijoittajalle myös hallintarekisteriä.

Mikä hallintarekisteri oikein on?

– Hallintarekisteri tarkoittaa, että arvo-osuustili avataan asiakkaan sijasta välittäjän eli vaikkapa pankin nimissä. Pankilla voi olla yksi arvo-osuustili, jolla se säilyttää eri asiakkaidensa osakkeita.

Ovatko omistustiedot tässä tapauksessa julkisia?

– Tiedot hallintarekisterissä olevista omistuksista eivät ole yleisesti saatavilla. Tiedot osakkeiden todellisista omistajista on vain pankilla, joka pitää niistä omaa kirjanpitoa. Edes yhtiö, jonka osakkeista on kyse, ei tiedä, kuka heitä omistaa. Suomalaiset pankit ovat velvollisia raportoimaan verottajalle tiedot asiakkaidensa omistuksista.

Mikä on muuttumassa lainsäädännössä?

– Uusi lainsäädäntö mahdollistaisi sen, että suomalaiset pörssiyhtiöt ja myös listaamattomat yritykset saisivat valita, missä arvopaperikeskuksessa EU:n alueella ne laskevat osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö päättäisi laskea liikkeelle osakkeensa muussa arvopaperikeskuksessa kuin Euroclear Finlandissa, suomalainen sijoittaja voisi säilyttää osakkeitaan hallintarekisterissä. Lakiesitystä on kritisoitu siitä, miten verottajan tiedonsaanti ja yleisöjulkisuus toteutuvat. Euroclear Finlandin kautta liikkeelle lasketut osakkeet pitäisi edelleen omistaa suoraan.

Jutussa käytetty lähteenä mm. Osakesäästäjien Keskusliiton toimitusjohtajan Antti Lahtisen haastattelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hallintarekisteriasia pitää hyväksyä tai hylätä – muutokset eivät ole enää mahdollisia