Huippulääkärin rajut vaatimukset: Olut laimeaksi, hinta ylös, ostaminen vaikeaksi, rattijuopot linnaan

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve vaatii rajuja muutoksia suomalaiseen alkoholipolitiikkaan. Lääketieteen ja kirurgian tohtori Pälve kirjoittaa tällä viikolla ilmestyneessä Lääkärilehdessä, että olutta pitäisi laimentaa, alkoholin hintaa nostaa ja sen saatavuudesta tähdä nykyistä vaikeampaa.

Pälveen mielestä yhteiskunnan pitäisi osoittaa, ettei liiallinen alkoholinkäyttö ole sallittua. Hän kirjoittaa, että niin ei ole kuitenkaan tehty.

- Radiojuontajien kielenkäyttö ihannoi humalaa. Jääkiekon SM-liiga pyörii keskioluen voimalla. Muusikot saavat backstagelle mahtavia määriä alkoholijuomia osana keikkapalkkiota. Tällaisen verottoman palkan saattaa vaatia jopa alaikäinen esiintyjä, jolta työnantaja hyväksyy työnteon alkoholin vaikutuksen alaisena, Pälve ruotii.

Tohtori kirjoittaa, että nykyistä vahvempia alkoholijuomia ei pitäisi sallia päivittäistavarakaupoissa. Hän myös rajoittaisi anniskelua aamuyön tunteina ja laimentaisi keskiolutta. Pälveen mukaan laimentamiselle olisi vahvat kansanterveydelliset perusteet, sillä keskivertosuomalainen saa yli puolet juomastaan alkoholista keskioluesta.

Humalaiset kuskit vankilaan

Pälveen mielestä poliisia pakeneville rattijuopoille pitäisi määrätä automaattisesti vapausrangaistus. Samaa esittää koko Lääkäriliitto.

Toiminnanjohtaja kirjoittaa, että erityisen perusteltua olisi puuttua törkeisiin rattijuopumuksiin syyllistyneiden hoitoonohjaukseen ja rikosten uusinnan estämiseen.

- Rajoittamis- ja rangaistustoimet eivät ole perusteltuja, jos alkoholistien hoitoresurssit eivät ole riittävät, Pälve kuitenkin huomauttaa.

Vuodesta 2005 Lääkäriliiton toiminnanjohtajana työskennellyt Pälve on lähtöisin Jyväskylän maalaiskunnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.