Lääkäri lehdessä: "Ihminen voi olla toiselle allerginen"

Potilaan Lääkärilehti kertoo, että ihminen voi olla toiselle allerginen. Lehden jutussa nuori nainen kertoo siitä, kuinka hän oli tavannut Aasian-lomalla miehen, jonka seurassa nainen oli saanut kovia allergisia reaktioita.

– Jossain vaiheessa oleskellessani hänen kanssaan aloin saamaan allergiaoireita, lähinnä silmiini jotka vuotivat ja kutisivat kovasti, mutta paranivat kuitenkin silmätipoilla. Tässä vaiheessa en vielä osannut yhdistää reaktiota tapaamaani henkilöön. Tapasin hänet seuraavan kerran viime kesänä Suomessa, ja sain tähän mennessä pahimman allergisen reaktion, mitä olen ikinä saanut, nainen kertoo lehdelle.

Nainen oli poissulkenut kaikki mahdolliset muut syyt homeisesta talosta hajuisteisiin ja stressiin,

Lääkäri vastaa lehdessä, että ilmiö on hyvin harvinainen, mutta mahdollinen. Nainen on lääkärin mukaan herkistynyt miehelle.

– Sellainen on harvinaista. Allergeenina voi toimia toisen henkilön valkuaisaineet, joita on veren lisäksi myös hiessä, syljessä, siemennesteessä ynnä muussa sellaisessa. On myös mahdollista, että allergeeni on toisen henkilön hiivasienet, erityisesti rasvahiivat. Ne eivät aiheuta tautia, mutta voivat allergisoida, lääkäri kertoo.

Lääkärin mukaan esimerkiksi ihon hiivojen ja sienten lajikokoelmaa on mahdotonta muuttaa, että ongelma katoaisi.

– Ystävän vaihtaminen lienee siten paras ratkaisu, niin kamalalta kuin se kuulostaakin, lääkäri toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.