Lääkäri neuvoo: 8 vinkkiä Suomen suveen – nauti tästä, älä raavi tätä

Kesäloma voi helposti saada kurjan käänteen, jos kyy puree, aurinko polttaa tai kiloja kertyy. Jyväskylän Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen kertoo kahdeksan vinkkiä, joilla voi ehkäistä kesäloman terveyspulmia.

1. Suojaudu kyiltä ja punkeilta

Maastossa liikkuvan kannattaa varustautua kumisaappain kyykäärmeitä vastaan. Jos liikut luonnossa, suojaudu punkkeja vastaan peittävällä pukeutumisella. Punkit viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa.

2. Muista päivittäiset punkkitarkastukset

Vaikka olisi kuinka varovainen luonnossa liikkuessa, oma keho ja kotieläimet kannattaa tarkastaa punkkien varalta päivittäin.
 
– Jos ihosta löytyy punkki, se tulisi poistaa punkkipinseteillä mahdollisimman nopeasti. Punkin poiston yhteydessä iho punottaa ja on ärtynyt. Jos punkin puremasta tulee noin viikon kuluessa laajeneva ihottuma, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin, Halonen neuvoo.

3. Pakkaa lomalle mukaan laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaine

Koska kesällä ollaan usein paljon ulkosalla, tapaturmat lisääntyvät. Mätäkuu ei myöskään ole pelkästään kansanperinnettä, vaan kosteana ja kuumana vuoden aikana tulehdusriski on myös korkeampi. Lääkekaappiin ja kesälomalle kannattaa varata laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaineita. Mukaan voi pakata myös särky- ja allergialääkkeitä sekä hyönteisten pistosten kutinaa helpottavaa kortisonivoidetta.

4. Suojaudu kuumalta ja auringolta

Kuumalla ja aurinkoisella ilmalla pitää juoda riittävästi ja suojautua auringolta. Valitse aurinkovoiteeseen riittävän korkea suojakerroin ja lisää voidetta aina hikoilun, uimisen tai kuivaamisen jälkeen ja muutenkin parin tunnin välein.

5. Älä raavi hyttysenpistoja

Hyttysen tai mäkäräisen piston aiheuttamaa kutinaa ja ihon punoitusta ja turvotusta voi lievittää suun kautta otettavalla antihistamiinitabletilla. Myös pistokohtaan levitetty kortisonivoide auttaa. Raapimista pitää välttää, sillä se voi rikkoa ihoin ja aiheuttaa bakteeritulehduksen.

Jos hyttysen pistot ovat aiemmin aiheuttaneet voimakkaita oireita, kannattaa ottaa antihistamiini jo etukäteen, muutama tunti ennen altistumista hyönteisille.

6. Muista kesälläkin kohtuus ruoassa ja alkoholin käytössä

Suomalaisten alkoholinkäyttö kasvaa yleensä kesällä tuntuvasti, ja loman aikana karttuu helposti myös muutama lisäkilo. Lomalla olisi kuitenkin hyvä pitää myös terveellisiä ja tipattomia päiviä välissä. Jatkuvasta nautiskelusta tulee pöhöttynyt olo, eivätkä nautinnotkaan tarjoa samanlaista rentoutumista. Tasapainoisessa ruokavaliossa ei tarvitse luopua mistään, sillä herkutkin mahtuvat mukaan – mutta eivät joka aterialle.

– Hyvä kesäkilojen ehkäisykeino on myös liikkumisen lisääminen. Kun vapaa-aikaa on enemmän ja etenkin jos syö reilummin, kannattaa pyrkiä lisäämään esimerkiksi hyötyliikuntaa, ehdottaa Halonen.

7. Talleta puhelimeen tärkeät numerot

Talleta puhelimeesi lähimpien apteekkien, lääkäriasemien ja Myrkytystietokeskuksen puhelinnumerot. Mene lääkäriin, jos vaiva ei hoidu kotikonstein tai pitkittyy.

8. Nuku hyvin ja riittävästi ja keskity tekemään asioita, joista nautit

Lomalla on myös tärkeää levätä riittävästi ja pyrkiä tekemään asioita, joista itse nauttii – olipa se mökkeilyä, matkustusta, tuttuja harrastuksia tai jonkin uuden taidon opettelemista. Olennaista on, että lomaa ei suoriteta, vaan sitä vietetään omien toiveiden mukaan ja annetaan tilaa rauhoittumiselle, rentoutumiselle ja hyville ihmissuhteille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.