Lääkärihelikoptereilla piti kiirettä juhannuksena – enemmän hälytyksiä kuin koskaan

Lääkärihelikoptereilla oli kaikkien aikojen kiireisin juhannus, kertoo FinnHEMS tiedotteessaan. Ne saivat yhteensä 199 tehtävähälytystä, mikä on 25 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Eniten hälytyksiä kirjattiin Kuopion lääkärihelikopteritukikohdassa, jossa lääkärihelikopterille riitti tehtäviä viikonlopun aikana yhteensä 52 kappaletta.

Seuraavaksi eniten hälytyksiä tuli kuudesta tukikohdasta Turkuun, jossa hälytyksiä oli 37. Hälytysten määrä nousi Turussa 37 prosentilla viime vuodesta.

Juhannuksen kiireisin päivä oli lauantai, jolloin FinnHEMS-kopterit saivat 86 hälytystä.

Valtaosa hälytyksistä koski tajuttomia ja elottomia potilaita, tieliikenneonnettomuuksien uhreja sekä myrkytystapauksia. Juhannuksena oli myös seitsemän vesipelastustehtävää ja neljä synnytystä.

Hälytyksien kasvu menee uuden järjestelmän piikkiin

Lääkäri- ja lääkintähelikopterit saivat tänä juhannuksena enemmän hälytyksiä kuin kertaakaan aiemmin FinnHEMSin historiassa. Edellinen ennätyslukema on vuodelta 2012, jolloin hälytyksiä oli 196.

Hälytysmäärän kasvun syyt löytynevät uudesta Erica-hätäkeskustietojärjestelmästä, uskoo FinnHEMSin tutkimusjohtaja Ilkka Virkkunen.

Järjestelmää alettiin ottaa käyttöön viime vuonna. Sen käyttöönotossa on ilmennyt ongelmia, joita viranomaiset pyrkivät selvittämään.

–  Erican myötä FinnHEMSin hälytysmäärä on noussut noin 1,3-kertaiseksi, mutta samalla kohdattujen potilaiden määrä on – vielä tuntemattomasta syystä – vähentynyt yli 10 prosenttia. Asiaa tutkitaan parhaillaan, Virkkunen sanoo.

FinnHEMS on viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin omistama valtakunnallinen lääkärihelikopteripalveluiden hallinnointiyksikkö. Tämä yhteisomisteinen voittoa tavoittelematon osakeyhtiö perustettiin vuonna 2010.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yön uutiskooste: Hypo ennustaa Suomelle taloudelle seitsemän prosentin takapakkia, Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti

Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Jyväskyläläiset mopoilijat kertovat törkeästä kohtelusta liikenteessä: "Autoilijoiden pitäisi antaa esimerkkiä"

Hankasalmen kunnanjohtaja tulistui jyväskyläläisen pesäpallokentän turmelleille mopoilijoille – "Keskenkasvuiset p*skiaiset"

Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää

Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeiden pisteytyksessä havaittu virhe korjataan

27 hiehoa yhä karkuteillä Leivonmäen kansallispuistossa – hiekkamontulle saarrettu lauma pääsi jälleen karkuun

Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin

Uudet liikennevalot lupaavat helpotusta Vaajakosken liikenneruuhkiin, mutta odotus jatkuu vielä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.