Lääkärihelikoptereilla piti kiirettä juhannuksena – enemmän hälytyksiä kuin koskaan

Lääkärihelikoptereilla oli kaikkien aikojen kiireisin juhannus, kertoo FinnHEMS tiedotteessaan. Ne saivat yhteensä 199 tehtävähälytystä, mikä on 25 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Eniten hälytyksiä kirjattiin Kuopion lääkärihelikopteritukikohdassa, jossa lääkärihelikopterille riitti tehtäviä viikonlopun aikana yhteensä 52 kappaletta.

Seuraavaksi eniten hälytyksiä tuli kuudesta tukikohdasta Turkuun, jossa hälytyksiä oli 37. Hälytysten määrä nousi Turussa 37 prosentilla viime vuodesta.

Juhannuksen kiireisin päivä oli lauantai, jolloin FinnHEMS-kopterit saivat 86 hälytystä.

Valtaosa hälytyksistä koski tajuttomia ja elottomia potilaita, tieliikenneonnettomuuksien uhreja sekä myrkytystapauksia. Juhannuksena oli myös seitsemän vesipelastustehtävää ja neljä synnytystä.

Hälytyksien kasvu menee uuden järjestelmän piikkiin

Lääkäri- ja lääkintähelikopterit saivat tänä juhannuksena enemmän hälytyksiä kuin kertaakaan aiemmin FinnHEMSin historiassa. Edellinen ennätyslukema on vuodelta 2012, jolloin hälytyksiä oli 196.

Hälytysmäärän kasvun syyt löytynevät uudesta Erica-hätäkeskustietojärjestelmästä, uskoo FinnHEMSin tutkimusjohtaja Ilkka Virkkunen.

Järjestelmää alettiin ottaa käyttöön viime vuonna. Sen käyttöönotossa on ilmennyt ongelmia, joita viranomaiset pyrkivät selvittämään.

–  Erican myötä FinnHEMSin hälytysmäärä on noussut noin 1,3-kertaiseksi, mutta samalla kohdattujen potilaiden määrä on – vielä tuntemattomasta syystä – vähentynyt yli 10 prosenttia. Asiaa tutkitaan parhaillaan, Virkkunen sanoo.

FinnHEMS on viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin omistama valtakunnallinen lääkärihelikopteripalveluiden hallinnointiyksikkö. Tämä yhteisomisteinen voittoa tavoittelematon osakeyhtiö perustettiin vuonna 2010.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

John Smith -festivaali ei juuri poliisia työllistänyt – "Päästiin aika vähällä"

Viikon vanha luvaton nuotio sytytti maastopalon saaressa Jyväskylässä – "Nuotiopohja pitäisi aina olla kiviainesta, ettei kuumuus siirry maahan"

Saksiniekkoja saadaan tänä vuonna kohtalaisesti tai hyvin – Rapubiologi: "Suomalaiset syövät enemmän rapuja kuin kykenemme ravustamaan"

Eläinsuojelulain uudistusta edeltää vielä kiista sikaloista – ministeri haluaa vuosikausia valmistellun lain valmiiksi ensi vuonna

Suomessa EU-maiden viidenneksi kallein bensa tällä viikolla – näissä maissa automatkaajan kannattaa tankata

Poliisilta lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: Kolmikko nousi autosta tielle selvittelemään riitaa – rekka törmäsi, kaksi kuoli

Kolmikko nousi autosta tielle selvittelemään välejä Luumäellä – rekka törmäsi, kaksi kuoli

Pintavedet jo pääosin lämmenneet heinäkuun alun viilenemisen jälkeen –  hellevaroitus 11 maakunnassa

Pentin olympialaiset järjestettiin Pylkönmäellä jo 45. kerran, aurinkoisessa säässä lensivät niin keihäs kuin saapaskin – katso kuvasarja lasten liikunnan riemusta

Moottorien jylinää ja sankkoja vesisuihkuja: vielä ehdit kokemaan vauhdin hurmaa Jyväsjärvelle – katso täältä loppupäivän aikataulu ratamoottoriveneilyn SM-osakilpailuun

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.