Lääkärikysely: Hoitojonot aiheuttavat pitkiä sairauspoissaoloja

Lääkärit kokevat usein epävarmuutta työ- ja terveyskyvyn määrittämisessä, Kelan ja lääkäriliiton kysely kertoo.

Valtaosa lääkäreistä katsoo hoitoon pääsyn odotusaikojen vaikuttavan oleellisesti sairauspoissaolojen pituuteen. Tulos käy ilmi Kelan ja Suomen Lääkäriliiton kyselystä, jossa tutkittiin lääkäreiden näkemyksiä sairauspoissaoloihin liittyvistä käytännöistä ja kehittämistarpeista.

Kaikista lääkäreistä noin 60 prosenttia ja 80 prosenttia työterveyslääkäreistä piti hoitoon pääsyn odotusta oleellisena tekijänä sairauspoissaolon pituuden kannalta.

Kyselyyn vastanneiden lääkäreiden mukaan myös kuntoutustarpeen arvioinnin ja kuntoutukseen pääsyn odottaminen pitkittää tarpeettomasti sairauspoissaoloja.

Perus- ja erikoissairaanhoidon lääkärit kokevat puolestaan usein suurta osaamisen syventämisen tarvetta työntekijän työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa. Suuri osa hoitavista lääkäreistä toivoisi näiden arvioinnin siirtyvän työterveyshuoltoon erikoistuneille lääkäreille. Toisaalta myös työterveyshuoltoon erikoistuneet lääkäritkin kaipaisivat melko usein syvempää osaamista työ- ja toimintakyvyn määrittämisessä.

Yleisin lääkäreiden ongelma sairauspoissaolon määrittämisessä on vaihtoehtojen miettimiseen käytettävän ajan riittämättömyys, kysely kertoo.

Kyselyn perusteella Kela ja lääkäriliitto esittävät, että sairauspoissaolojen lyhentämiseksi olisi ensisijaisesti ennaltaehkäistävä sairauksia ja tunnistettava niitä varhemmin. Toiseksi käyttöön pitäisi ottaa vaikuttavia hoitotoimia ja prosesseja. Resurssien lisäämistä raportin koostajat pitävät vasta viimekätisenä keinona.

Kysely toteutettiin loppuvuodesta 2014. Siihen vastasi runsaat 3 000 lääkäriä, joiden joukossa työterveyslääkärit ovat lievästi yliedustettuina.

Lähteet:

Kela

Uusimmat

Kotimaa

Kuljettaja osui koululaisiin suojatiellä – poliisi huomautti lasten kännykänkäytöstä

Uusia syytekohtia julki kadonneen ilomantsilaismiehen tappojutussa – taposta syytettyä epäillään pontikkatehtailusta

Vastaantulevien kaistalla Muuramessa kolaroinut rattijuoppo sai ehdollista vankeutta ja sakkoja

Kehitysvammaisten lasten oikeudet eivät toteudu Suomessa – videojoulukalenteri antaa äänen Eemelille ja 23 muulle lapselle, joita ei yleensä kuulla

Oikeus hylkäsi syytteen petoksesta: "Kelan tukihakemus saattaa olla vaikea täyttää varsinkin ikääntyneemmille"

Lumi ja Pyry innoittivat kutojia eläinpuiston kilpailussa – Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastolle saapuu Ähtäristä pehmeitä joulupaketteja

Apteekki ryöstettiin Karstulassa – tekijä kiinni etsintöjen jälkeen

Irtisanotun kunnanjohtajan mies kertoi perheen piinasta Kittilässä – "Meillä ei ollut normaalia perhe-elämää"

Kiista liikenneympyrän väistämissäännöistä kärjistyi Jyväskylässä – pyöräilijä raahautui paikalta paenneen henkilöauton mukana

Nahkasiipi, Osaton tai Tukipylväs olisi kelvannut Suomessa sukunimeksi vielä sata vuotta sitten – näin eri sukunimet sijoittuvat maassamme aikakausittain

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.