Lääkärilehti: Porelääketabletit voivat olla riski terveydelle

Potilaan Lääkärilehti kertoo tuoreesta brittitutkimuksesta, jossa kävi ilmi, että porelääketableteissa saattaa piillä terveysriski, mikäli tuotteita käyttää runsaasti päivittäin.

Kyse on veteen liuotettavista lääkkeistä, joita käytetään yleisesti poretableteissa. Päivittäin käytettävässä maksimiannoksessa on nimittäin niin paljon natriumia, että se ylittää aikuisen ihmisen vuorokausittaiset saantisuositukset.

Tutkittujen lääkkeiden joukossa olivat muun muassa tavalliset särkylääkkeet parasetamoli ja asetyylisalisyyli. Tutkimuksen poretabletit sisälsivät 3–18 mmol natriumia ja kun 18 mmol natriumia tarkoittaa noin viidesosateelusikallista suolaa – kahdeksan poretablettia tarkoittaisi yli puoltatoista teelusikallista suolaa. Kun tähän määrään lisätään normaalin ruokavalion suola, nousee natriumin kokonaismäärä vaarallisen suureksi, tutkimus kertoo.

Suomessa aikuisten saantisuositus on enintään teelusikallinen eli 5 grammaa suolaa päivässä. Lasten suositus on enintään kolme grammaa päivässä.

Tutkimuksessa potilailla, jotka nauttivat lääkkeensä vesiliukoisessa, suolaa sisältävässä muodossa, oli noin viidenneksen suurempi riski saada sydänkohtaus, aivohalvaus tai kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin kuin muilla. Heillä oli myös seitsenkertainen riski sairastua verenpainetautiin.