Lääkärinä esiintyneen Esa Laihon vyyhteä aletaan puida oikeudessa

Helsingin käräjäoikeudessa aletaan tänään käsitellä lääkärinä esiintyneen Esa Laihon rikossyytteitä.

Laihoa syytetään muun muassa törkeistä petoksista ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Laihon epäillään työskennelleen väärennetyillä lääkärinpapereilla noin kymmenen vuotta ennen paljastumistaan.

Miestä syytetään lisäksi kahden potilaan taposta ja neljän potilaan törkeästä pahoinpitelystä. Väitetyt uhrit olivat iäkkäitä ihmisiä, joita Laiho hoiti Lahdessa tai Helsingissä vuosina 2004-2011. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on sanonut, että väkivaltarikossyytteissä on kysymys epäillyistä vääristä tai puutteellisista diagnooseista ja vääristä lääkityksistä.

Henkensä menettäneet ovat Kalskeen mukaan vuonna 1919 syntynyt nainen ja 1923 syntynyt mies. Kalskeen mukaan on vaikea sanoa, olisivatko potilaat jääneet henkiin, jos heitä olisi hoitanut koulutuksen saanut ja vanhustenhoidon osaava lääkäri.

- Se on tuhannen taalan kysymys, kun kyse on vanhoista ihmisistä. Syytteissä on lähdetty siitä, että Laihon virheelliset hoitotoimenpiteet tai hoitotoimenpiteiden laiminlyönti ovat aiheuttaneet potilaiden kuoleman tai hengenvaarallisen tilan, Kalske sanoo.

Kiistää syyllistyneensä rikoksiin

Laiho on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikokseen toiminnassaan. Miehen oikeusavustaja Kari Uoti on kertonut STT:lle, ettei Laiho ole mielestään aiheuttanut yhdenkään potilaan kuolemaa tai joutumista hengenvaaraan. Uotin mukaan syyttäjän rikoksiksi väittämät virheet ovat tavanomaisia terveydenhuollossa.

- Minulla on sellainen käsitys, että tällaisia vastaavanlaisia tapahtumia on kovin usein, mutta muodollisesti pätevät lääkärit eivät kuitenkaan joudu näistä syytteeseen, Uoti on sanonut.

Laihon vyyhdessä järjestetään tänään niin sanottu valmisteluistunto, jossa puhutaan lähinnä pääkäsittelyn aikatauluista ja muista järjestelyistä. Laihon ei tarvitse tulla henkilökohtaisesti paikalle oikeuteen. Tänään tulee julki syytteiden lisäksi jutun laaja esitutkinta-aineisto.

Pääkäsittely rikosasiassa alkaa tammikuussa ja se jatkuu kesään asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.