Lääkärinä esiintynyt Esa Laiho ääneen käräjillä

Valelääkärioikeudenkäynnissä kuullaan tänään lääkärinä esiintynyttä Esa Laihoa itseään. Laihon puolustus on sanonut, että mies kertoo perusteellisesti muun muassa tulostaan Yhdysvalloista Suomeen ja siihen johtaneista tapahtumista.

Laiho on poliisin esitutkinnassa kertonut, että päätyi Yhdysvalloissa vankilaan sotkeuduttuaan hormonien reseptitehtailuun. Hän kertoi tulleensa takaisin Suomeen rahapulassa ja velkaisena.

Laihon mukaan hänen motiivinaan lääkärin toiminnan aloittamiselle oli osittain raha ja osittain se, että työ kiinnosti aidosti.

Syytteen mukaan Laiho on toiminut valelääkärinä kymmenen vuotta ja hänelle on maksettu tuona aikana yli miljoona euroa lääkärinä toimimisesta. Häntä syytetään Helsingin käräjäoikeudessa muun muassa kahdesta taposta, neljästä törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä väärennyksestä ja törkeistä petoksista. Laiho on kiistänyt syytteet.

Tammi-helmikuussa käräjillä puidaan petososiota.

Alkuviikosta käräjillä kuultiin sanailua pätevyydestä. Syyttäjä ja Laihon puolustus olivat yksimielisiä siitä, että Laiho on hankkinut oikeuden toimia Suomessa lääkärinä väärennetyn todistuksen avulla ja että lääkärin on oltava pätevä.

Laihoa avustavan oikeustieteen tohtorin Kari Uotin mukaan Laiho on läpäissyt Yhdysvalloissa vaativat teoreettiset ja kliiniset testit, vaikka viralliset lääkärin paperit puuttuvatkin. Uotin mukaan Laihon toiminnasta alettiin esittää kritiikkiä vasta, kun todistuksettomuus tuli ilmi vuonna 2011.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.