Lääkärintarkastukset läpäisty, Bottas ja Rovanperä ovat valmiita Hawkien kyytiin – "Jo tajuissaan pysyminen täydessä vauhdissa olevassa hävittäjäkoneessa vaatii ponnisteluja"

F1-kuljettaja Valtteri Bottas ja rallikuski Kalle Rovanperä läpäisivät Puolustusvoimien ilmailulääkärin tarkastukset. Molemmat kuljettajat pääsevät siis osallistumaan ilmavoimien 100-vuotisjuhlalentonäytökseen Hawks-hävittäjien kyydissä Jyväskylän Tikkakoskella 16. kesäkuuta.

Rovanperä ja Bottas osallistuivat Puolustusvoimien Ilmailulääketieteen keskuksessa Helsingissä ilmailulääkärin kokeisiin saadakseen Flying Finn -hävittäjälentoaan varten lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen.

– Jo kuntotestit osoittivat, että nyt on tosi kyseessä ja että täydessä vauhdissa olevassa hävittäjäkoneessa pelkkä tajuissaan pysyminen vaatii ponnisteluja. Arvostukseni noita taitolentokapteeneita kohtaan onkin jo etukäteen tapissa, Kalle Rovanperä kommentoi viestintätoimisto Wolfcomin tiedotteessa.

Kuntotesteissä mitattiin laboratoriokokeiden lisäksi autourheilijoiden näkö, kuulo ja tasapainoaistit sekä tehtiin maksimaalinen suorituskyvyn mittaava ergometritesti.

– Ihan varmaankin normaalit, aika perusteelliset terveystestit, missä katsottiin ja varmistettiin, että ollaan terveitä miehiä Valtterin kanssa. Pyöräkuntotesti ja jotain muita paine- ja pyöritystestejä oli myös, missä tsekattiin, ettei mene ihan ukko ihan sekasin sitten kun päästään ilmaan ja vauhtiin, Rovanperä kuvailee tiedotteessa.

Suoritus- ja kestävyystestejä vaaditaan, sillä hävittäjälennon aikana kiihtyvyysvoimat voivat nousta jopa 9–12 G:n tasolle, kun formula-autoilussa kuljettajaan kohdistuu enimmillään 5–6 G:n painovoima.

– Tuntuma on varmasti meillä molemmilla hyvä, mutta Valtteri saattaa kestää G-voimia vielä hieman paremmin, koska formuloissa niitä on hieman enemmän, Rovanperä arvelee Bottaksen pärjäämistä lennolla.

17-vuotias Kalle Rovanperä iloitsee mahdollisuudesta osallistua juhlalennolle myös siksi, että hänellä on kutsunnat vielä edessä.

– En voisi kuvitella jännempää tapaa tutustua Ilmavoimien toimintaan. Kyllähän ralliautossakin on vauhtia ja kiihtyvyyttä ja vaikka vietämme formulakuskeja huomattavasti enemmän aikaa ilmassa, en ole mitään tällaista aiemmin kokenut. Lajejamme yhdistää kolmiulotteisen hahmottamiskyvyn tarve, hyvä tasapainoaisti ja vahva niska, sillä kaikissa kolmessa menopelissä pää heittelee valtavasti, Rovanperä pohtii.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .