Lääkärit: Abortista kieltäytymiseen ei tarvita lakia

Asiantuntijat pitävät melko yleisesti nykyistä aborttilakia toimivana. Esimerkiksi Lääkäriliiton ja arkkiatri Risto Pelkosen mukaan ei ole tarvetta säätää lailla lääkärien mahdollisuudesta kieltäytyä raskaudenkeskeytyksestä.

Jos vakaumuksen takia ei halua tehdä abortteja, ei liiton ja Pelkosen mukaan pidä erikoistua gynekologiksi.

– Jos se kuuluu virkatehtävään, ei ole reilua jättää työtä toisten tehtäväksi, Pelkonen sanoo STT:lle.

Jos taas raskaudenkeskeytyksen ylärajaa laskettaisiin, se vähentäisi harkinta-aikaa ja saattaisi jopa lisätä pelkän vammaepäilyn takia tehtyjä abortteja. Näin arvioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Osa sikiön vakavista vammoista ja sairauksista on mahdollista havaita vasta 20. raskausviikon jälkeen.

– Osa näistä raskauksista menisi spontaanisti kesken, mutta osassa raskauksissa nainen joutuisi jatkamaan raskautta, vaikka sikiön tiedetään kuolevan, sanoo THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino.

Sikiövaurion vuoksi tehdään 2,8 prosenttia kaikista aborteista.

Kolme lakialoitetta

Aborttilaista on jätetty kolme lakialoitetta. Kahdessa esitetään, että lääkärit ja muut terveydenhoidon ammattilaiset voisivat vakaumukseensa vedoten kieltäytyä raskauden keskeyttämisestä. Yhdessä vaaditaan, että vammaisen sikiön saisi abortoida vain 20. raskausviikolle asti.

Nyt aborttiin voi saada Valvirasta luvan myöhäisimmillään 24. raskausviikkoon asti, jos tutkimuksissa on todettu vaikea sikiön sairaus tai ruumiinvika. Vaikeita rakennepoikkeavuuksia voidaan seuloa viikoilla 18–21 tai myöhemmin.

Kahden lääkärin luvalla abortin voi tehdä 12. raskausviikkoon asti. Valviran luvalla abortin voi saada sosiaalisista syistä 20. viikkoon asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Noin 20 työntekijää on sairastunut Turun telakalla pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen

Finnwatch: Teenpoimijan päiväpalkka voi olla alempi kuin kahvilassa nautittavan teekupillisen hinta

Poliisi epäilee: Alle kolmekymppinen mies raiskasi vanhuksen Oulussa

Liikuntapuiston ylipainehallista yksi tarjous

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.