Lääkärit: Potilaat eivät osaa itse arvioida oireidensa vakavuutta

Potilaat hakeutuvat lääkäriin toisinaan "turhaan", kertoo Proviisori-lehti.

Lääkäreiden mielestä potilailta on hävinnyt kyky arvioida omien oireiden vakavuutta. Potilaat hakeutuvat toisinaan lääkäriin "turhaan", vaikka vaiva hoituisi itsehoitolääkkeillä. Tätä mieltä on yli 60 prosenttia lääkäreistä.

Lisäksi 60 prosenttia lääkäreistä sanoo, että apteekkihenkilökunta osaa arvioida, vaatiiko asiakkaan vaiva lääkärikäyntiä. Yli puolet lääkäreistä myös uskoo, että apteekissa osataan neuvoa asiakasta oikean lääkkeen valinnassa.

Kyselytutkimuksesta kertoi Proviisori-lehti.

Lääketeollisuus ry:n tiedotteen mukaan Suomessa on hyväksytty vähän aikaa sitten itsehoitoon naprokseeni-särkylääke ja migreenin hoitoon käytettävä sumatriptaani. Itsehoitolääkinnän hallittu ja turvallinen laajentaminen tukee terveydenhuollon tehostamista.

– Terveydenhuoltoa voidaan tehostaa ja terveyskeskuksiin kohdistuvaa painetta keventää itsehoitolääkkeiden turvallisella käytöllä. Näin terveyskeskuslääkäri voi keskittyä nimenomaan lääkärin hoitoa vaativiin sairauksiin ja niiden ehkäisyyn, sanoo Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio.

Tiedot käyvät ilmi Lääketeollisuus ry:n TNS Gallupilla teettämästä kyselystä, johon vastasi puhelimitse 200 lääkäriä.

Lähteet: Proviisori-lehti 1/2016, Lääketeollisuus ry