Syöpään kuolleen koskettava kirjoitus: "Jälkeenpäin syyttely ei tuo äitiä takaisin"

Keskisuomalaisen yleisönosastolle syöpätaistelustaan kirjoittaneen nimimerkki "Katkeran" tytär toivoo, että lääkärit kuuntelisivat tarkemmin potilaitaan ja ottaisivat vakavasti potilaiden kokemukset.

– En osaa sanoa, olisiko äiti vielä elossa, jos hän olisi päässyt ajoissa hoitoon. Tuskinpa syöpä ainakaan olisi päässyt leviämään niin pitkälle, tytär sanoo.

Hän haluaa puhua nimettömänä, koska ei halua antaa lausuntoja medialle laajemmin.

Nimimerkki "Katkera" kirjoitti hoitokokemuksistaan Keskisuomalaisessa keskiviikkona 16. tammikuuta. Hän halusi kertoa pompottelustaan julkisesti, mutta ei ehtinyt itse toimittaa tekstiään julkaistavaksi.

Syöpä jo 10 vuotta sitten

Ahkeran juoksijan ja ryhmäliikuntaa harrastaneen keskisuomalaisnaisen syöpää hoidettiin pitkään lihaskireytenä. Potilas vaati useasti pääsyä muun muassa magneettikuvaukseen. Pyynnöistä kieltäydyttiin sekä omassa terveyskeskuksessa että Keski-Suomen keskussairaalassa.

– Äidille määrättiin alaselkä-, pakara- ja nivuskipuihin muun muassa fysikaalista hoitoa ja kovaa salitreeniä. Näin siitä huolimatta, että hänellä oli ollut syöpä kohdunkaulankanavassa kymmenen vuotta sitten. Syöpää hän epäili vahvasti myös tällä kertaa, tytär kertaa tapahtumia.

Nimimerkki "Katkera" kuoli joulukuun alkupuolella 56-vuotiaana.

– Äitiä jäi kovasti harmittamaan se, ettei hän päässyt näkemään lastenlastensa kasvavan ja aloittavan koulunkäynnin. Pienet olivat hänelle tosi tärkeitä, tytär toteaa hiljaa.

"Hoitovirheilmoitus ei johtanut mihinkään"

Tyttären mukaan äiti halusi, että teksti julkaistaan, sillä siitä saattaa olla hyötyä muille potilaille ja heidän omaisilleen.

– Teimme äidin kohtelusta hoitovirheilmoituksen. Se ei kuitenkaan johtanut mihinkään, sillä sairaalan mukaan äiti oli päässyt asianmukaiseen hoitoon ilman suurta viivytystä eli kahdessa viikossa. Todellisuudessa aikaa kului puolisen vuotta.

Näin äiti kirjoitti:

"Jos olisin tavallinen perus- tai huonokuntoinen henkilö, nivusvaivojani ei olisi hoidettu kireinä lihaksina, vaan suurentuneet imusolmukkeet olisi huomattu aikaisemmin. Kuinka paljon potilaan itsensä pitäisi tietää? Ja vaikka tietääkin, lääkäri luulee tietävänsä vielä enemmän siitä, mistä potilas on kipeä".

Tyttären mukaan äiti ei viimeisinä elinaikoinaan halunnut syyllistää ketään, eikä hänellä siihen enää ollut voimiakaan.

– Jälkeenpäin syyttely ei tuo äitiä takaisin, tytär sanoo.

Hän toivoo, että äidin kirjoitus rohkaisee kaikkia sairauksien kanssa taistelevia vaatimaan parempaa hoitoa.

– Omiin tuntemuksiin pitää uskaltaa luottaa. Minun silmissäni lääkäreiden auktoriteetti kärsi kolauksen. Enää en sokeasti usko siihen, että lääkärit tietävät, tytär sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Surullisen tarinansa kertonut kirjoittaja menehtyi

Pysäyttävä tarina: "Syöpää hoidettiin lihaskireytenä"