Lääkekonserni selvittää Apobase-voiteiden aiheuttamia oireita – LS: Käyttäjiä joutunut sairaalaan

Actavis Oy selvittää väitteitä, joiden mukaan Apobase-perusvoiteet ovat aiheuttaneet joillekin käyttäjilleen oireita.

Sanomalehti Länsi-Savo uutisoi keskiviikkona, että ihotautilääkärit ovat tavanneet alkuvuonna eri puolilla Suomea yli 30 potilasta, jotka ovat saaneet allergisia reaktioita Apobase-perusvoiteista. Lehden mukaan joidenkin iho-oireet ovat pahentuneet voiteen käytön myötä ja muutamia potilaita on joutunut osastohoitoon. Kymmenen potilasta on todettu epikutaanitesteissä allergisiksi voiteelle.

Apobase-ihonhoitotuotteita markkinoi Actavis-lääkekonsernin Suomen-tytäryhtiö. Yhtiön toimitusjohtaja Christian Jönsson viestitti keskiviikkona iltapäivällä, että yhtiössä tehdään toimenpiteitä asian selvittämiseksi ja asiasta tiedotetaan vielä keskiviikkona.

Länsi-Savon mukaan lääkärit ovat sitä mieltä, että yhtiön pitäisi vetää epäilyksenalaiset tuote-erät pois myynnistä, mutta yhtiö ei ole ollut halukas siihen.

Ihotautilääkärit epäilevät iho-oireiden syyksi voiteen säilytteen vaihtamista toiseen. Euroopan komissio kielsi vuonna 2014 viiden parabeenin käytön kosmetiikkatuotteissa, ja sallituille parabeeneille on asetettu pitoisuusrajoituksia. Mikkelin Lääkärikeskus Ikioman ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen pelkää, että asiassa jouduttu ojasta allikkoon.

– Mahdollista on sekin, että säilytteessä on jotain muuta ainetta. Säilytteet tulevat tehtaille alihankkijaketjun kautta. Usein ketjun päässä on intialainen firma, josta tarkkojen tietojen saaminen voi olla epäluotettavaa. Suhonen sanoo Länsi-Savolle.

Säilöntäaineet ovat tärkeitä kosmetiikassa, sillä ne suojaavat kuluttajia haitallisilta taudinaiheuttajilta, joita tuotteisiin voi pesiytyä. Iso osa sallituista säilöntäaineista kuuluu parabeeneinä tunnettuun kemikaaliryhmään.

Lähde: Länsi-Savo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Actavis keskeytti Apobase-voiteiden toimituksia apteekkeihin ja sairaaloihin