Lääkekorvauksia maksetaan miljoonia vuodessa

Suomen Keskinäinen Lääkevahinkovakuutusyhtiö maksoi viime vuonna korvauksia 1,1 miljoonaa euroa.

Jo varsinaisen toimintansa lopettanut Lääkevahinkovakuutuspooli maksoi korvauksia 2 miljoonaa euroa, mikä johtuu pitkälti vuoden 2009 Pandemrix-rokotteeseen liittyneistä narkolepsiaan sairastumisista ja näistä maksetuista korvauksista.

Viime vuodet lääkevahingoista on vastannut kaksi eri tahoa, lääkealan toimijoiden perustama Suomen Keskinäinen Lääkevahinkovakuutusyhtiö sekä useamman perinteisen vakuutusyhtiön muodostama Lääkevahinkovakuutuspooli.

Vakuuttamisessa tapahtui muutos vuoden 2012 alusta, jolloin lääkevakuutus siirtyi poolilta uudelle Lääkevahinkovakuutusyhtiölle.

Pooli on varsinaisen toiminnan lopettamisen jälkeen keskittynyt hoitamaan vain ennen 2012 sille koituneita vastuita.

Poikkeuksena on Pandemrix-rokotteeseen liittyvät asiat, jotka se aikoo hoitaa loppuun asti.

Vielä viime vuonna tehtiin rokotteesta 31 uutta vahinkoilmoitusta. Kaikkiaan 373 vahinkoilmoituksesta 228 tapauksessa on todettu rokotukseen liittyvä sairastuminen narkolepsiaan.

Lääkevahinkovakuutus on vapaaehtoinen ja ns. toissijainen korvausjärjestelmä. Vakuutuksen tarkoitus on täydentää lakisääteistä turvaa. Tämän vuoksi vakuutuksesta maksettavista korvauksista vähennetään aina lakisääteisestä vakuutuksesta tai muuten julkisista varoista maksettavat tai saatavat etuudet.

Lääkevakuutusta on myös vaadittu lakisääteiseksi samalla tavalla kuin potilasvahinkolaki on tehty sääntelemään muuta terveyden- ja sairaanhoidon alaa.

Lääkevakuuttamista säätelee lähinnä kuluttajansuoja- ja tuotevastuulaki. Korvausten määrittelyssä käytetään liikennevahinkolautakunnan normeja ja ohjeita.

Lääkevahinkovakuutuksesta korvataan henkilövahinko (lääkevahinko), joka johtuu lääkkeen käytöstä lääkkeenä tai tutkimuslääkkeestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.