Lääkekorvauksiin ja reseptiasiointiin isoja muutoksia vuodenvaihteessa

Muutokset lääkekorvauksiin ja reseptiasiointiin ovat tulleet voimaan vuoden vaihduttua.

Muutoksilla tavoitellaan säästöjä sekä lääkekulutuksen ja -hävikin vähentämistä.

Korvattavien lääkkeiden toimitusväliä seurataan vastedes tarkemmin, jottei koteihin kertyisi ylimääräisiä lääkkeitä. Pakkaushinnaltaan yli tuhannen euron lääkkeitä korvataan korkeintaan kuukauden tarvetta vastaava määrä kerrallaan. Tällaisia lääkkeitä käytetään muun muassa syövän sekä veren hyytymishäiriöiden hoidossa.

Aikaisemmin vain erityiskorvattavia ja rajoitetusti peruskorvattavia lääkevalmisteita koskenut ostovälien seuranta joustoaikoineen laajenee koskemaan myös peruskorvattavia lääkkeitä. Peruskorvattavista lääkkeistä saa siis Kela-korvauksen vasta, kun edellinen lääke-erä on käytetty lähes loppuun.

Joustoaika on yksi viikko enintään kuukauden hoitoaikaa vastaavien lääkkeiden kohdalla, kaksi viikkoa kahden kuukauden ostojen kohdalla ja kolme viikkoa, jos lääkevalmistetta on ostettu kerralla kolmen kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä.

Diabeteslääkkeiden korvaukset muuttuvat

Moni diabetesta sairastava joutuu jatkossa maksamaan osan lääkekustannuksistaan itse. Diabeteslääkkeistä muut kuin insuliinivalmisteet kuuluvat tästä lähin alempaan lääkekorvausluokkaan. Korvaus on 65 prosenttia, kun se oli aiemmin 100 prosenttia.

Vuosi sitten voimaan tullut asiakkaan maksettava alkuomavastuuosuus pysyy ennallaan. Lääkärin määräämistä, Kelan korvaamista lääkkeistä saa siis korvauksen vasta, kun kustannukset ylittävät 50 euroa.

Korvattavia reseptivalmisteita koskeva vuosiomavastuu eli niin sanottu lääkekatto taas laskee noin viisi euroa 605,13 euroon.

Resepteistä sähköisiä ja pidempiä

Vuodenvaihteen myötä lääkemääräykset eli reseptit laaditaan aina sähköisinä muutamia reseptityyppejä lukuun ottamatta. Lääkäri voi kuitenkin yhä määrätä arkikäytöstä poistuvia paperi- ja puhelinreseptejä häiriö- ja poikkeustilanteissa, kuten tietoliikenneyhteyksien takkuillessa. Tällöin resepti muutetaan sähköiseksi apteekissa.

Reseptien voimassaoloaika pitenee vuodesta kahteen vuoteen. Muutos ei koske vanhoja, vuoden 2016 aikana annettuja reseptejä, joita voidaan käyttää normaalisti niiden voimassaolon loppuun asti.

Lääkemääräysten voimassaoloaikaa pidentämällä tavoitellaan kustannussäästöjä ja yritetään vapauttaa lääkärien työaikaa reseptien uusimisesta muihin tehtäviin.

Voimassaoloajan pidennys ei koske huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä eikä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä eli niin sanottuja kolmiolääkkeitä. Myöskään ammatin harjoittamista varten määrättyjen lääkkeiden reseptien voimassaoloaika ei pitene.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.