Lääkeväärennökset lisääntyvät: kehitysmaissa jopa kolmannes markkinoilla olevista lääkkeistä voi olla väärennöksiä

Lääkeväärennöksistä on tullut jatkuvasti kasvava järjestäytyneen rikollisuuden laji. Kehitysmaissa 10–30 prosenttia markkinoilla olevista lääkkeistä voi olla väärennöksiä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on huolestunut lääkeväärennösten pääsystä laillisiin lääkejakelukanaviin eli lääketukkukauppoihin ja apteekkeihin. Fimean mukaan näiden tapausten määrä on viime vuosina lisääntynyt myös kehittyneissä maissa ja Euroopassa.

Fimea selvittää parhaillaan Suomessa sairaaloissa käytössä olevaa syöpälääkettä koskevaa väärennösepäilyä.

– Nyt tehdään analyyseja ja laboratoriotutkimuksia pakkauksesta, pakkausmateriaalista ja varsinaisesta lääkeaineesta. Selvityksen alla on myös se, mitä tukkuliikkeitä on ollut välissä, jotta päästäisiin perille siitä, missä vaiheessa lääke päätyi jakeluketjuun, yliproviisori Noora Oinonen Fimeasta kertoo.

Suomessa aikaisemmin jakeluketjuun päätynyt lääkeväärennös havaittiin neljä vuotta sitten. Eurooppaan päätyneissä lääkeväärennöksissä on yleensä kyse kalliista sairaalakäyttöön tarkoitetuista lääkkeistä.

– Kehitysmaissa lääkeväärennöksiä on eniten antibiooteista ja malarialääkkeistä, yliproviisori Sami Paaskoski Fimeasta sanoo.

Pakkauksiin seurantakoodi

Fimean mukaan lääkeväärennöksien taustalla on järjestäytynyttä kansainvälistä rikollisuutta. Maailman terveysjärjestö WHO perusti vuonna 2012 jäsenmaiden verkoston työskentelemään lääkeväärennöksiä vastaan.

Euroopan unionin lääkeväärennöksiä koskeva direktiivi tuli voimaan vuonna 2013. Ensi vuonna Euroopan unionissa otetaan käyttöön useita lääkepakkausten turvatekijöitä koskevia vaatimuksia, joiden lähtökohtana on lääkeväärennöksien havaitseminen.

– Reseptilääkepakkauksiin on tulossa muun muassa yksilöivä sarjanumero ja turvakoodi, joilla varmistetaan lääkkeen kulku tukkuliikkeissä ja sen aitous. Sinetillä tai muulla mekanismilla estetään pakkausten peukalointi, Paaskoski sanoo.

Lääkeväärennöksiä on erityyppisiä, eikä aina ole kyse siitä, etteikö tuote sisältäisi oikeaa lääkettä oikeina määrinä. Valmiste voi olla alun perin aito, mutta sen pakkaus on väärennetty.

– Tai sitten lääke on varastettu ja joutunut siten laillisen jakeluketjun ulkopuolelle. Sieltä se tulee takaisin lailliseen ketjuun väärennetyillä asiakirjoilla, Oinonen sanoo.

Vaikka lääke olisi aitoa, voi sen joutuminen laillisen jakeluketjun ulkopuolelle olla Oinosen mukaan ongelmallista.

– Ei pystytä varmistamaan, mitä on tapahtunut matkan varrella. Monien lääkkeiden kohdalla kriittistä voi olla se, että ne on säilytetty oikeissa lämpötiloissa koko ajan, eikä kylmäketju ole katkennut.

Kaikkea voidaan väärentää

Tavalliselle kuluttajalle suurin riski törmätä lääkeväärennöksiin on kuitenkin tilata niitä itse laittomasti netistä tai ostaa lääkearsenaali matkaan ulkomaan reissulla. Kaikenlaisia lääkkeitä nimittäin väärennetään, kalliista halpoihin. Väärennöksinä on laajalti myös muita valmisteita, kuten ravintolisiä.

Teollistuneissa maissa väärentäminen kohdistuu usein ns. elämäntapalääkkeisiin kuten erektio- ja lihavuuslääkkeisiin. Viime aikoina painopiste on siirtynyt syöpä-, sydän- ja verisuonitautien lääkkeisiin.

Paaskosken mukaan suomalaisen suurin riski käyttää vääriä lääkkeitä tulee juuri netistä tilatuista lääkkeistä tai lääkkeenomaisista valmisteista. Myös matkoilta hankitaan lääkkeitä maista, joissa niitä on helposti saatavilla ilman reseptiä.

– Näistä tapauksista on mahdotonta saada tarkka tietoa. Takavarikot ovat jäävuoren huippu siitä, mitä tuolla postiliikenteessä liikkuu.

Arvion mukaan puolet netin kautta hankituista laittomista lääkkeistä havaitaan tullissa. Väärennetyissä valmisteissa vaikuttavat aineet tai muut ainesosat voivat olla vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .