Lääkitys ei selittänyt Hyvinkään ampumista

Hyvinkään ampujan käyttämä mielialalääkitys ei käräjäoikeuden mukaan vaikuttanut tekoihin. Oikeus katsoi, että kyseinen lääkeaine saattaa altistaa impulsiiviseen väkivaltaan ilman syytä, jos sitä on elimistössä suuria pitoisuuksia. Hyvinkään ampujalla pitoisuus oli kuitenkin normaalilla tasolla.

Eero Hiltunen, 19, tuomittiin torstaina elinkautiseen vankeuteen ja yli puolen miljoonan korvauksiin. Tekoja pidettiin murhina ja murhan yrityksinä. Oikeuden mielestä vakaasta harkinnasta kertoi muun muassa se, että tappouhkauksista ampumiseen kului tunteja. Teot olivat suhteettomia painissa koettuun tappioon nähden.

Hiltunen ampui katolta ihmisiä kadulle ja ravintoloihin Hyvinkään keskustassa viime toukokuussa. Kaksi kuoli ja seitsemän haavoittui. Lisäksi hengenvaarassa oli 32 muuta ihmistä.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkijan Martti Lehden mukaan Hyvinkään tapaus on sikäli tyypillinen nuoren tekemä henkirikos, että mitätön ärsyke aiheutti suhteettoman reaktion. Harvinaista on uhrien suuri määrä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.