Lääkkeiden hintakilpailu ei joissakin valmisteissa toimi

Viitehintajärjestelmästä huolimatta on nähty viisinkertaisia hinnankorotuksia yksittäisissä lääkkeissä.

Lääkkeiden hintakilpailu ei vaikuta toimivan toivotulla tavalla, kirjoittavat tutkijat Hanna Koskinen ja Terhi Kurko Kelan tutkimusblogissa. Esimerkiksi satojen tuhansien suomalaisten käyttämän kolesterolilääkkeen simvastatiinin hinta on viisinkertaistunut viidessä vuodessa. Vuoden 2011 lopussa tietyn pakkauksen viitehinta oli 6,20 euroa. Tänä vuonna se oli jo 30,53 euroa.

Lähes vastaavasti ovat kasvaneet myös sydän- ja verenpainelääke losartaanin, liikahappoisuuslääke omepratsolin, psykoosilääke risperidonin ja masennuslääke venlaflaksiinin viitehinnat.

Suomessa tuli käyttöön lääkkeiden viitehintajärjestelmä 2009. Siinä Kela maksaa järjestelmään kuuluvista lääkkeistä korvauksen enintään viitehinnasta ja lääkkeen vaihdon kieltävä asiakas joutuu maksamaan viitehinnan ylittävän osuuden lääkkeen hinnasta kokonaan itse.

Kilpailua haittaa tutkijoiden mielestä se, että yksi tai muutama yritys hallitsee monissa tapauksissa lähes koko substituutioryhmän markkinaa. Hallitsevan markkinaosuuden pitäminen ei näytä vaativan hinnalla kilpailua.

– Keskittyneillä markkinoilla kilpailu ei toimi tehokkaasti, vaikka kilpailijoita olisikin kohtuullisesti, tutkijat kirjoittavat blogissa.

Tutkijoiden mielestä viitehintajärjestelmän kilpailun edistäminen on kuitenkin "erittäin tärkeä keino" lääkekorvausmenojen säästötavoitteiden saavuttamiseksi.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen hallitusohjelman mukaan lääkekorvausmenoissa pitää säästää 134 miljoonaa euroa vuoden 2017 alusta lähtien.

Lähde: Mediuutiset

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/laakkeiden-hintakilpailu-ontuu-simvastatiinin-hinta-viisinkertaistui-viidessa-vuodessa-6559358