Lääkkeiden toimitusvaikeudet saivat sairaalat huolestumaan potilaiden turvallisuudesta

Lääkealaa valvova Fimea teki tarkastuskäynnin ongelmayhtiö Oriolaan.

Lääketukkuri Oriolan lääkkeiden toimitusvaikeudet aiheuttivat keskiviikkona runsaasti päänvaivaa apteekeissa ja sairaaloissa.

Toimitusvaikeudet johtuivat Oriolan viikonvaihteessa käyttöön ottamasta uudesta toiminnanohjausjärjestelmästä, joka ei ole toiminut asianmukaisesti.

 

Mitä seurauksia Oriolan toimitusvaikeuksilla on ollut?

 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin vastaava proviisori Elina Ahomäki varoitti keskiviikkona, että Oriolan toimitusvaikeudet voivat uhata jo potilasturvallisuutta, ellei järjestelmää saada pikaisesti toimimaan.

Ahomäen mukaan mikään lääke ei ole vielä toistaiseksi päässyt Husissa loppumaan, mutta Hus on pyytänyt Oriolaa kiirehtimään muun muassa syöpähoitoihin käytettävien solusalpaajien ja tulehdusten hoitoon käytettävien mikrobilääkkeiden toimituksia.

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaala-apteekkari Hanna Kivikoski varoitti, että toimitusvaikeudet voivat jatkuessaan johtaa lääkepulaan sairaaloissa.

Kauppakeskus Sellon apteekissa Espoossa Oriolan toimitusongelmia pidettiin keskiviikkona äärimmäisen vakavina.

– Tulematta on jäänyt esimerkiksi Marevan (verenohennuslääke). Jos asianomainen ei saa tätä lääkettä, hän on helposti sairaalahoidossa. Ja tyroksiini (kilpirauhashormoni) on toinen. Nämä tulevat nyt ensimmäisenä mieleen, mutta on täällä paljon muutakin, apteekkari Patrick Gothoni kertoo.

Gothonin mukaan joitakin lääkkeitä on yritetty saada apteekkiin hätätoimituksella, mutta turhaan, sillä Oriola ei ole vastannut yhteydenottoihin.

– Meille tulee yleensä kolmisenkymmentä tukkulaatikkoa päivässä, mutta tänään tuli vain kolme. Eilen ei tainnut tulla yhtään.

Yliopiston Apteekki on joutunut turvautumaan erikoiskuljetuksiin toimipisteidensä välillä Oriolan toimitusvaikeuksien vuoksi. Apteekkari Jukka Niemen mukaan esimerkiksi syöpälääkkeitä on pitänyt viedä Helsingistä Saloon.

 

Mihin toimiin Oriolan toimitusvaikeuksien vuoksi on ryhdytty?

 

Oriola kertoi keskiviikkona, että yhtiön kaikkiin kriittisiin toimintoihin, kuten hätätoimituksiin, asiakaspalveluun, lääkkeiden keräilyyn ja lähettämöön, on lisätty huomattavasti resursseja.

Toimitusjohtaja Kimmo Virtanen sanoi Oriolan tiedotteessa, että yhtiö tekee kaikkensa, jotta etenkin kriittiset tuotteet saadaan toimitettua asiakkaille.

Oriolan mukaan viivästykset lääketoimituksissa jatkuvat ainakin vielä torstaina, mutta lääkkeiden toimituskyky paranee jatkuvasti.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean tarkastajat tekivät keskiviikkona tarkastuskäynnin Oriolaan.

Fimeassa uskotaan, että Oriolan lääketoimitukset normalisoituvat tämän viikon aikana.

– Oriolassa tehdään kovasti töitä tilanteen normalisoimiseksi, ja tilanne on paranemaan päin. Oriolassa toteutetut toimenpiteet näkyvät apteekeissa päivän tai kahden viiveellä, johtaja Eija Pelkonen sanoi STT:lle.

Pelkonen moittii Oriolaa kehnosta kriisitiedottamisesta asiakkaidensa eli apteekkien ja sairaaloiden suuntaan. Hänen mukaansa Oriolan tapaus täytyy käydä perusteellisesti lävitse vastaavanlaisten tapausten välttämiseksi tulevaisuudessa.

– Isoissa tietojärjestelmien muutoksissa on aina omat riskinsä. Tässä tapauksessa ne riskit ovat toteutuneet, Pelkonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Apteekkariliitto: Lääkepula iskenyt kahteen kolmasosaan apteekeista – insuliinikin puutoslistalle

Jopa puoli miljoonaa lääkepakkausta päivässä

Pulaa myös insuliinista

Oriola: Toimituskykymme paranee jatkuvasti

Fimea teki tarkastuskäynnin Oriolaan

Sellon apteekki Espoossa sai kolme laatikkoa lääkkeitä – piti tulla kolmekymmentä

Yliopiston Apteekki on joutunut turvautumaan erikoiskuljetuksiin

"Jos Oriola ei pian saa lääketoimituksiaan toimimaan, olemme ongelmissa"