Läheisten merkitys voi kasvaa

Kun vastaajia pyydettiin kertomaan, kuinka täpärä selviytyminen lähes varmalta kuolemalta muutti heidän suhtautumistaan elämään, vastaajat kuvasivat elämää esimerkiksi lahjana ja jokaista päivää ruhtinaalliseksi. Kaksi kolmasosaa vastaajista kertoi, että suhtautuminen elämään muuttui.

Osa kuvasi, kuinka tapaus teki paitsi kiitolliseksi myös pani arvostamaan ihmissuhteita enemmän.

– Pyrin elämään sovussa läheisten ja ihmisten kanssa, sillä elämä voi päätyä ykskaks yhtäkkiä. En haluaisi jäädä riitoihin kenenkään kanssa, kun on aika lähteä, yksi vastaajista kirjoittaa.

– Olen iloisempi kuin ennen, kirjoittaa toinen.

Onnellisuusprofessorina tunnettu psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen ihmettelee, että tarvitaan rajuja kokemuksia, jotta pääsimme jyvälle siitä, mistä elämässä on kysymys.

– Emmekö mitenkään tajua elämän haurautta ja arvokkuutta? Niinkö lujaa arkielämä meitä vie, ettemme hoksaa perusasioita?

Kulttuureissa on kuitenkin eroja tässä suhteessa. Ojasen mukaan oman kuolevaisuuden muistaminen ja elämän arvokkuuden ymmärtäminen tulee esille erityisesti buddhalaisuudessa.

Onnellisuusprofessori pitää mielenkiintoisena, että opetus elämän rajallisuudesta saa ihmisen lähentymään muiden ihmisten kanssa. Ojasen mukaan tämä on jopa yllättävä havainto yksilökeskeisyyttä korostavassa ajassa.

– Vaikka kuolema koskettaa itseä, ei tullakaan itsekkäiksi. Tutkimustenkin mukaan jotain jännää avautumista siinä tapahtuu lähimmäisiä kohtaan, ja ymmärrys muita kohtaan lisääntyy.

Tämä tapahtumaketju on omiaan edistämään yleistä onnellisuuden tunnetta, Ojanen muistuttaa.

– Kiitollisuus, ystävällisyys ja rakkauden osoittaminen näkyvät onnellisuuden nousuna.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .